Vízkezelési útmutató a tökéletes medencéhez

A saját medence mindig jó mókának tűnik, amíg el nem kezdjük a vízkezelést. Ha nem akarunk túl sokat szenvedni a tisztasággal, akkor mindig csapvízzel töltsük fel, így biztosan hasonló tulajdonságú vizet, tehát hasonló kezelési útmutatót kapunk.

A medence vize akkor lesz tiszta, ha gondoskodunk a szennyeződések eltávolításáról. Ezt a legkönnyebben egy vízforgató segítségével tudjuk megtenni. Ez az eszköz szivattyúból és szűrőből áll, ami a nagyobbakhoz homoktöltéses, a kisebbekhez pedig papírbetétes. Úgy tudunk segíteni a szűrőnek, ha a felszínen lebegő és a vízben úszó szennyeződéseket hálóval eltávolítjuk. A medence alján lerakódott piszokhoz érdemes egy erre kifejlesztett porszívót bevetni.

Amennyiben csapvízzel töltöttük fel a medencét, csak a következő lépésekről kell gondoskodnunk:

  • pH beállítása
  • fertőtlenítés
  • algák eltávolítása
  • pelyhesítés
  • karbantartás

A pH beállítása

Kezdjük az első lépéssel, a pH-val. Alapszabály, hogy a medence vize akkor lesz tiszta, ha a kémiai összetevők egyensúlyban vannak. A pH értéket 0-14-ig terjedő skálán mérjük, ahol a 7-es a semleges. Ha a víz alatta van, akkor savasról, ha pedig felette, akkor lúgosról beszélünk, egyikben sem érdemes lubickolni.

A medence vizének 7,2 és 7,6 között kell lennie!

Sok medencetulajdonos tapasztalja, hogy a klór hozzáadása után a víz zavarossá válik. Ilyenkor érdemes pH-t mérni, mivel gyakran megesik, hogy ez okozza a bajt. Minél nagyobb az eltérés, annál több vegyszerre lesz szükségünk, tehát annál jobban irritálja a szemet és a bőrt, magyarul kényelmetlenné teszi a fürdőzést.

Fertőtlenítés

A pH beállítása után jöhet a fertőtlenítés. Ehhez a lépéshez különböző vegyszerekre van szükség, amik elpusztítják a mikroorganizmusokat, vagyis a baktériumokat, az algákat, a gombákat és a vírusokat. Ezek közül vannak olyan apró lények, amik betegségeket és fertőzéseket okoznak, tehát nagyon fontos előre gondoskodni a tisztításról.

A leggyakoribb tisztítószer a klór szokott lenni, a vízben mindig annyinak kell lennie, amennyi elpusztítja a kórokozókat, de még nem ártalmas az emberekre. Az ideális klórtartalom 0,6-1 mg/l. Alternatív tisztításként kipróbálhatjuk az oxigénes fertőtlenítő szereket és az UV sugaras berendezéseket. Ezek mindig klórmentesek.

Algák

Az algák is gyakori problémát szoktak jelenteni, de szerencsére könnyen megbirkózhatunk velük. Ma már rengeteg algaölőszer közül választhatunk, amit a klór mellé tudunk adagolni, így a víz átlátszó és tiszta marad. Fontos, hogy klór és algaölőszer nélkül már 12 óra alatt bealgásodik a medence, ami elég visszataszító látványt nyújt. Ha ez megtörténik, akkor sokkoló klórozással tudunk fellépni ellene, ami a normál klórszint háromszorosát jelenti. Kültéri medencénél érdemes hetente egyszer elvégezni ezt a tisztítási folyamatot.

Pelyhesítés

Mindig lesznek olyan szennyeződések, amik kibújnak a szűrő alól. Ezektől a lebegő koszoktól a víz zavarossá válik, de szerencsére könnyen megoldható. A pelyhesítő anyagok megszüntetik a legapróbb részecskéket is, pontosabban nagyobbat varázsol belőlük, ami ezután könnyen fennakad a szűrőn.

Karbantartás

Innentől kezdve csak a karbantartásra kell figyelni. A karbantartás magában foglalja a klór és az algaölőszerek pótlását, valamint a medence aljának és falának a rendszeres tisztítását. Ma már kombinált vízkezelő szereket és klórmentes tisztítószereket is be lehet szerezni, a hangsúly mindig a rendszerességen van.

Gyors tanácsok a tiszta medencéhez

A medencetulajdonosok tisztában vannak vele, hogy az összes óvintézkedés mellett is problémát jelenthet a víz tisztasága. Nézzük a legfontosabb tanácsokat, hogy biztosan tiszta vízben tudjunk lubickolni.

Ha nem megfelelő a pH érték, akkor a klórozó szerek nem tudják kifejteni a hatásukat, a víz pedig zavarossá válik. Figyeljünk arra, hogy a pH érték mindig 7,2 és 7,6 között legyen.

Ha nem megfelelő a szabadklór mennyisége, akkor a víz nincsen fertőtlenítve, és a kórokozók szabadon terjeszkednek. Mindig ellenőrizzük, hogy a klór mennyisége literenként 0,6 és 1,0 mg között mozogjon.

Ha nem végzünk sokkoló klórozást, akkor egyre több alga fog megjelenni a medencében. Éppen ezért hetente vagy kéthetente emeljük meg a klórtartalmat akár 5 mg-ra!

Ha nem megfelelő a szűrés, akkor a víz koszos lesz, és senki sem akar belemenni. A szűrő eltömődhet, vízkő jelenhet meg, úgyhogy rendszeresen ellenőrizzük az állapotát, miközben nem feledkezünk meg a tisztításról sem.

Ha nem megfelelő a szűrési idő, akkor elbúcsúzhatunk az átlátszó medencétől. A vízforgató berendezésnek naponta 2×4 órát kell üzemelnie. Amennyiben megemelkedik a hőmérséklet, a szűrési idő legyen 2×7 óra.

A rosszul beállított befúvók csak egy részét mozgatják át a víznek, így az algák és a kórokozók megtalálják a szabad sarkokat. Éppen ezért úgy kell beállítani a fúvókat, hogy a medence egész vize keringtetve legyen.

Ha választhatunk, akkor mindig használjunk csapvizet a medencében. Amennyiben kútvízzel kellett megtölteni, számolnunk kell azzal, hogy a klór hatására bebarnul. Ezt a folyamatot homokszűrővel tudjuk megállítani.

Ha ezeket a lépéseket betartjuk, akkor tiszta és átlátszó vizünk lesz a medencében.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Nem minden maszkot lehet kimosni, úgyhogy válasszunk okosan

2022. július 1.|

Már két éve használjuk a maszkokat, és bizonyára egy egész gyűjteményt beszereztünk. Minden lakásban találni egy házi készítésűt, pár orvosi maszkot és legalább egy FFP2 nevezetűt. Nem mindegy azonban, hogy melyiket akarjuk kimosni, hiszen nem

Egy utálatos ellenség, a vízszivárgás

2022. április 22.|

Nincs annál rosszabb, mint amikor vízszivárgást fedezünk fel a lakásban vagy a házban. A lassan terjedő foltok, a folyamatos nedvesség nagyon veszélyes az épületre nézve, és a lakók egészségét is veszélyezteti. Éppen ezért, ha vízszivárgást