Úszómedence építés a kertben – előnyök és szempontok

Amikor közeleg a nyár, a jó idő, sokan elgondolkodnak azon, hogy saját úszómedencét építenek. Ez nagyszerű befektetés lehet, azonban nem árt mérlegelni a telepítés és karbantartás költségeit a tényleges értékkel szemben, amit az otthonunkhoz hozzáadhat. Természetesen azt is vizsgáljuk meg, hogy mennyire tudnánk kihasználni a medencét, szükségünk van-e rá egyáltalán.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy mennyibe is kerül egy medence, ez attól is függ, hogy mekkora és milyen típusú medencét szeretnénk. A pár ezer forintos pancsolóktól egészen az épített, nagyobb medencékig széles a skála. Azt mindig az igények és persze a lehetőségek döntik el, hogy milyen lesz az ideális medence otthonunkba. Érdemes számolni azzal is, hogy éves szinten milyen karbantartási és fenntartási költségekre számíthatunk.

Ezzel kapcsolatban pedig a medence vizének felfűtése lesz az egyik legnagyobb költség, ilyenkor érdemes elgondolkodni alternatív megoldáson, mint amilyen a hőszivattyú. Hiába nagyobbak a kezdeti beruházások ebben az esetben, a hosszú távú kiadásokat érdemes ilyenkor figyelni.

Plusz előny, hogy ha van otthon medencénk, akkor tudunk abban hűsölni, ami pedig segíthet pénzt megtakarítani úgy, hogy ilyenkor nem kell klímát használnunk a belső terekben.

Egy úszómedence jó hatással lehet a társasági és a családi életre is, lehetőség a szórakozásra, nagyobb összejövetelek megtartására. Vonzó lehet, amikor értékesíteni kívánjunk ingatlanunkat.

Az úszómedencék építéséhez sokféle alapanyagra és eszközre, szerszámra lehet szükség. Előbbieket akár nagyobb tételben is be tudjuk szerezni a tüzépeken. Az építőanyagok sorában itt falazó anyagokat, szigetelő anyagokat is találunk, de a megfelelő térburkoló követ is jó eséllyel megtaláljuk a tüzépen.

Az úszómedence tartószerkezetének megépítéséhez szükségünk lesz betonra, a belső burkolat kialakításához pedig például csempére vagy márványlapra. Olyan anyagot kell választani, ami vízálló és ellenáll a medence vizében található vegyi anyagoknak is. Ezen kívül az úszómedence vizének szűréséhez szükség van szivattyúra és szűrőre is, és gondoskodni kell a fűtési rendszerről is.

Továbbá világítással, élményelemekkel (például vízcsobogás) is fokozhatjuk az élményt. Ne feledkezzünk meg a medence környezetéről sem, amit érdemes tartós anyaggal leburkolni.

Az úszómedence kialakítása előtt érdemes szakemberrel konzultálni és részletes költségvetést is készíteni. Igaz ez akkor is, amikor házfelújításba vagy építkezésbe kezdünk. Mint ahogy a medencék esetében, úgy a házfelújításnál és házépítésnél is törekedjünk a magas minőségre.

Válasszunk neves gyártók jó minőségű építőanyagaiból, és keressünk olyan tüzépet, ahol hasznos tanácsokat is adnak nekünk vásárlás előtt. Személyre szabott árakat kapni mindenképp nagy előny és minél több mindent vásárolunk meg egy helyről, annál kedvezőbb árakat érhetünk el.

Fontos, hogy az építőanyagok szállítása is rendben legyen, ezt mindenképp tisztázzuk vásárlás előtt.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Kerüljön ilyen térkő a kerti medence köré

2024. április 21.|

A nyári kánikulában egy saját kerti medence igazán jó szolgálatot tehet. Nem csak a kisgyermekes családok, hanem akár egy felnőtt baráti társaság hétvégi összejöveteleit is fel tudja dobni az, ha egy kiadós csobbanásért nem kell

Fogmosás után nem mindenki használ vizet az öblítéshez

2024. január 30.|

A fogmosás utáni vízzel történő szájöblítés a legtöbb ember körében rendkívül gyakori. Azonban kevesen tudják, hogy ez egy hatalmas hiba, amely káros lehet a fogainknak. Bár a szájhigiéniai szokásunk rendszeres részévé tettük, ez egyike azoknak

Ilyen módon mondhatsz búcsút a derék és hátfájásnak

2024. január 28.|

Az úszás rengeteg dologban eltér a szárazföldi sportágak mozgástechnikáitól, a számtalan pozitív élettani hatása miatt rengeteg orvos is javasolni szokta. Talán kevesen gondolnák, de a vízben való mozgás akár 12-szer hatásosabb is lehet, mint az,