Turizmus és a víz: A világ mely országaiban lehet csapvizet inni?

Amikor egy olyan országba utazunk, amit nem ismerünk, az egyik első kérdés, hogy mi történik, ha egészségügyi problémánk lesz. Az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés általában minden országban más és más, és ezt szem előtt tartva, ha van valami, ami a mi kezünkben van, az az, hogy ne vállaljunk felesleges kockázatokat, amelyek veszélyeztetik az egészségünket.

Ebben a tekintetben az egyik dolog, amit sokan figyelmen kívül hagynak, a víz. Mivel az élethez nélkülözhetetlen alapanyag, elfelejtjük, hogy a csap elforgatásával elérhető víz nem mindig tesz jót nekünk. Ez nem azért van, mert nem biztonságos vagy esetleg szennyezett, hanem azért, mert turistaként a szervezetünk nincs hozzászokva egy másik város (nem is beszélve egy másik ország) vizéhez. Mert ki nem szenvedett még bélproblémáktól azért, mert olyan vizet ivott, amihez nem volt hozzászokva?

Brazília, Mexikó, Argentína, Oroszország, Kína és Marokkó is azon 187 ország közé tartozik, ahol a turistáknak kerülniük kell a csapvíz fogyasztását. Ezek olyan országok, ahol a víz nem feltétlenül nem biztonságos, csak a szervezetünk nem szokott hozzá. Ezzel szemben a turisták többek között Spanyolországban, az Egyesült Államokban, Kanadában, az Egyesült Királyságban és Franciaországban is ihatnak csapvizet. De ahhoz, hogy biztosak legyünk, mindig utána kell nézni! Jó tipp erre a konzulátusok oldala.

Hogyan lehet tudni, hogy a víz biztonságos?

Lehet, hogy már mindennek utánanéztünk, de így is lesznek olyan épületeket vagy olyan apartmanok, ahol jobb elkerülni a csapvizet. Ebben a következő három tulajdonság segít:

  • színtelen
  • szagtalan
  • íztelen

Ez a három tulajdonság teszi a vizet biztonságossá. Ahhoz, hogy a víz biztonságosan iható legyen, tisztának kell lennie. Nem lehet zavaros vagy bármilyen furcsa színű. Másrészt az ivóvíznek nem szabad büdösnek lennie. Ha bármilyen szag van, az különböző szennyeződések miatt lehet. Végül pedig az ivóvíznek nem szabad erős ízűnek lennie, hanem inkább gyengének és kellemesnek.

Ez a víz ásványi anyag tartalmától függően kissé változhat. A kloridok (sós) ízt, a magnézium kesernyés ízt, az alumínium pedig földes ízt ad. Az ásványi anyagoknak köszönhető íz könnyen észrevehető és nem veszélyes. A többi azonban a szennyeződés vagy a rothadó ízt adó kékalgák, illetve a füves ízt adó zöldalgák jelenlétére utal. Ha furcsa íze van, a víz nem biztonságos.

Gyakran természetesnek vesszük, hogy a vezetékes vízhálózatból származó víz iható. Talán azt mondták nekünk, hogy egész életünkben ezt a vizet ittuk. Fontos azonban, hogy megtudjuk, honnan származik, és milyen ellenőrzéssel rendelkezik.

Elmehetünk a vízszolgáltató irodáiba, konzultálhatunk szakemberekkel vagy elvégezhetjük a saját elemzésünket. Még akkor is fontos a vízelemzés elvégzése, ha az kútból vagy nem ivóvízhálózatból származik, mert valószínűleg nagyobb mennyiségű szennyező anyagot és sót tartalmaz. Ha pedig nyaralni készülünk, akkor mindig előre tájékozódjunk a víz minőségéről.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

A palackozott víz hazugsága

2022. január 9.|

A palackozott vizes palackok mindenhol ott vannak. Az irodai automatákban, az éttermekben, a televíziós talkshow-moderátorok asztalán, sőt, még a legújabb taxikban is. Az sem ritka, hogy a márkák olyan társadalmi célokat támogatnak, mint például a

Turizmus és a víz: A világ mely országaiban lehet csapvizet inni?

2021. december 25.|

Amikor egy olyan országba utazunk, amit nem ismerünk, az egyik első kérdés, hogy mi történik, ha egészségügyi problémánk lesz. Az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés általában minden országban más és más, és ezt szem előtt tartva,