Nem minden maszkot lehet kimosni, úgyhogy válasszunk okosan

Már két éve használjuk a maszkokat, és bizonyára egy egész gyűjteményt beszereztünk. Minden lakásban találni egy házi készítésűt, pár orvosi maszkot és legalább egy FFP2 nevezetűt. Nem mindegy azonban, hogy melyiket akarjuk kimosni, hiszen nem mindegyiket lehet.

Az újra felhasználható arcmaszkokra vonatkozó szabvány például kimondja, hogy leginkább normál mosószert alkalmazzunk, és mindig 60°C és 90°C közötti hőmérsékleten mossunk. Ha nem akarjuk elindítani a mosógépet, akkor áztassuk 30 percig fehérítőszerrel hígított vízben (hígítás 1:50 arányban).

Ezután alaposan mossuk ki szappannal és vízzel, majd öblítsük le még egyszer, hogy a fehérítőszer minden nyomát eltávolítsuk. A legbátrabbak jóváhagyott vírusirtót használnak, azonban a fertőtlenítés után ezt is bő szappannal és vízzel kell kimosni a vegyszermaradványok eltávolítása érdekében.

A The New York Times arra is figyelmeztet minket, hogy ha lehet, akkor mindennap mossuk ki a maszkot. Értelemszerűen nem biztos, hogy ilyen gyakorisággal tudjuk használni a mosógépet, de a fertőtlenítés és a szárítás még mindig segíthet. Ha pedig nem bízunk a magyar időjárásban, akkor több maszkot is vásárolhatunk, hogy könnyebb legyen a csere.

Nézzük meg, hogy mit ír a címke

A textilmaszkokat általában az első használat előtt ki kell mosni. Egyes újra felhasználható maszkok már fertőtlenített állapotban vannak, és használat előtt nem kell kimosni őket, ez az információ a csomagoláson szokott lenni. Figyeljünk azokra a textíliákra, amelyek nem engedik meg a fehérítő használatát, például a minta vagy a szín miatt.

Ezután csak a száradás marad hátra. Az a legjobb, ha kitesszük a napra, mivel a napsugarak megint fertőtlenítőként működnek. Ha jó időt fogunk ki, akkor néhány óra is elég lesz a friss levegőn. A mosás nélküli szárítás azonban nem nevezhető fertőtlenítésnek, mindenképpen szükség lesz a víz segítségére is.

Kimoshatjuk az orvosi maszkokat?

Ha megnézzük az internetet, akkor több videót is látunk, ahol az emberek az eldobható maszkokat is könnyen fertőtlenítik. Ha viszont biztosra akarunk menni, akkor az a legjobb, ha nem kísérletezünk ezzel, és inkább kidobjuk. Természetes nem mindegy, hogy miként vagy hova.

Hová kell eldobni a maszkot?

A maszkot elővigyázatosságból egy műanyag zacskóba kell csomagolni, és csak azután mehet a szemetesbe. Itt a megfelelő hely az általános hulladékgyűjtő konténer, ami nem újrahasznosítható. Külön érdekesség, hogy már vannak olyan cégek, amik gondolkodnak azon, hogy miként tudnának második életet adni az orvosi maszkoknak is, tehát nincs minden veszve.

Ettől függetlenül érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen maszkot hordunk, hiszen többféle létezik. Némelyikre nem vonatkozik semmilyen szabvány, így nincs bizonyíték a szűrés hatékonyságára, ezeket az orvosok sem ajánlják. Éppen ezért próbáljuk meg elkerülni a saját készítésű maszkokat, mivel nem tudjuk garantálni a maximális biztonságot, így olyan, mintha nem viselnénk semmit.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Nem minden maszkot lehet kimosni, úgyhogy válasszunk okosan

2022. július 1.|

Már két éve használjuk a maszkokat, és bizonyára egy egész gyűjteményt beszereztünk. Minden lakásban találni egy házi készítésűt, pár orvosi maszkot és legalább egy FFP2 nevezetűt. Nem mindegy azonban, hogy melyiket akarjuk kimosni, hiszen nem

Egy utálatos ellenség, a vízszivárgás

2022. április 22.|

Nincs annál rosszabb, mint amikor vízszivárgást fedezünk fel a lakásban vagy a házban. A lassan terjedő foltok, a folyamatos nedvesség nagyon veszélyes az épületre nézve, és a lakók egészségét is veszélyezteti. Éppen ezért, ha vízszivárgást