Mit tehetünk a természetes vizek tisztaságának megőrzéséért?

A Föld összes vizének mindössze 3% -a édesvíz. Még meghökkentőbb tény, hogy ennek csak 1% -a áll rendelkezésünkre. A mindennapi vízhasználat befolyásolja a tavaink és folyóink fenntarthatóságát. A szennyezés, a túlhalászat, a bányászat és a gátak mind-mind veszélyeztetik a folyókat és tavakat, valamint a tőlük függő közösségeket és ökoszisztémákat.

A következőkkel tehetsz a természetes vizek védelméért:

1. Használj kevesebb vegyszert!

A tisztítószerek nagyon drágák és vannak, amelyek az egészségre káros anyagokat tartalmaznak, ami különösen fontos, ha gyerek is van a családban. Igyekezzünk természetes megoldásokat keresni, például a fürdőszoba tisztításához használhatunk ecetet, zsíroldásra pedig a citromlé is kitűnő választás. A sütőt szódabikarbónával és ecettel tudod széppé varázsolni. Mosószer helyett használhatsz mosódiót, öblítő helyett pedig természetes eredetű mosóparfümmel teheted illatossá a ruháidat.

2. Figyelj arra, hogy mint öntesz a mosogatóba!

Ne önts háztartási vegyszereket a mosogatóba és a WC-be. Ha már nincs rájuk szükséged, vidd el őket a legközelebbi hulladékudvarba, ahol megfelelően ártalmatlaníthatják őket. A használt sütőolaj szintén veszélyes a vízi élővilágra nézve. Szerencsére ma már több lehetőséged van arra, hogy a megfelelő helyen leadd őket, például benzinkutakon, nagyobb áruházakban, vagy egyéb kihelyezett gyűjtőpontokon.

3. Ne húzd le a gyógyszereket a WC-n!

A lejárt gyógyszereket nem szabad kidobni a kukába vagy a WC-be. Gyűjtsd össze őket: a gyógyszertárakban kihelyezett gyűjtőpontokon átveszik őket.

4. Mosd le az autódat vegyszerek nélkül!

Ha az autódat otthon mosod, az öblítés során a vegyszerek lefolynak a csatornába. Amennyiben azt szeretnéd, hogy csillogjon az autód, a legjobb hatás érdekében használj ecetet, így a környezetedet is véded, és felesleges kiadástól mented meg magad.

5. Tartsd karban az autódat!

Ha észreveszed, hogy csöpög az olaj az autódból, vidd azonnal szerelőhöz. Az olaj ugyanis az egyik legkárosabb anyag, amely az esővel a csatornákba és folyókba kerülve hatalmas környezeti károkat okoz.

6. Ne használj a strandon kozmetikumokat!

A szappanok, samponok és a naptej olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek károsak a vízi elővilágra nézve. Ezek a vizek ivóvizet, ételt és természetes élőhelyet biztosítanak a vadon élő állatok számára. Egyébként is érdemes természetes eredetű kozmetikumokat használnod a saját egészséged védelmében.

7. Ne használj műtrágyát és növényvédő szereket!

Műtrágya helyett készíthetsz a kert végében egy komposztálót, amelybe a háztartási hulladékot teszed, ezzel csökkentve a szemetesed tartalmát. A komposztálás során olyan magas szervesanyag- tartalmú humuszszerű anyag keletkezik, amellyel a termőföldedet dúsíthatod. Ezt a fajta gondoskodást a növényeid is meghálálják.

A felsoroltak mellett tavaink és folyóink szennyezettségéhez a társadalom túlfogyasztása is jelentősen hozzájárul, ugyanis a nehézipar és a mezőgazdaság óriási mennyiségű vizet használ el. Légy tudatos vásárló: kizárólag olyan termékeket szerezz be, amelyek fenntartható forrásból származnak- és ami a legfontosabb: csak olyat vásárolj meg, amire valóban szükséged van.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Fogmosás után nem mindenki használ vizet az öblítéshez

2024. január 30.|

A fogmosás utáni vízzel történő szájöblítés a legtöbb ember körében rendkívül gyakori. Azonban kevesen tudják, hogy ez egy hatalmas hiba, amely káros lehet a fogainknak. Bár a szájhigiéniai szokásunk rendszeres részévé tettük, ez egyike azoknak

Ilyen módon mondhatsz búcsút a derék és hátfájásnak

2024. január 28.|

Az úszás rengeteg dologban eltér a szárazföldi sportágak mozgástechnikáitól, a számtalan pozitív élettani hatása miatt rengeteg orvos is javasolni szokta. Talán kevesen gondolnák, de a vízben való mozgás akár 12-szer hatásosabb is lehet, mint az,

Esküvő a vízben, vízen, víz alatt

2023. november 8.|

Minden menyasszony az álomesküvőjét tervezgeti, és manapság bizony egyre gyakoribbak az extrém ötletek. Nem is kell feltétlen külföldre menni, hogy különleges vagy extravagán násszal találkozzunk.