Mire figyeljünk a kerti medence telepítése után?

Nincs annál jobb érzés, mint amikor elkészült a saját medencénk. De mi a következő lépés? Hogyan lesz a víz mindig tiszta, szó szerint csobbanásra kész?

Nem tudunk fertőtleníteni egy medencét, ha nem ismerjük a rendszert, amely működteti. De ahhoz, hogy megértsük a működést, először ki kell számítanunk a medencevíz mennyiségét. Ez a szempont fontos ahhoz, hogy ki tudjuk választani a megfelelő kezelést az alkalmazandó vegyszerekkel, a szükséges szivattyúval és szűrőkkel. Hány liter víz fér bele a medencébe? Nem számít, hogy üvegszálas medencéről, vagy sima betonmedencéről van szó, az érték minden modell esetében ugyanaz:

Egy téglalap alakú medence térfogatát például úgy számítják ki, hogy megszorozzák: hossz x szélesség x átlagos mélység. Csak ezután fogjuk tudni leolvasni a csomagolásról, hogy mennyi vegyszert kell a vízbe tenni.

Tippek a tiszta medencéhez

Hiába használunk klórt és hiába van szűrőtisztító a kivehető vagy felfújható medencénkben, kevesebb mint egy hét múlva azt vesszük észre, hogy az egész víz kellemetlen zöldes színűvé válik. Ennek oka nagyon egyszerű: a szűrő nem képes elég gyorsan megszűrni a vizet.

A föld feletti medencék számos modelljét egy alap szűrővel értékesítik, aminek az egyetlen előnye a nagyon alacsony ár, azonban ehhez korlátozott működést kapunk. Pontosabban akkor fog jól működni, ha nem használjuk túl intenzíven a medencét.

Klór minden típusú medencéhez

A klór elengedhetetlen a medencevíz jó állapotban tartásához. Ezenkívül a legtöbb márka már többféle hatású klórt is forgalmaz, azaz fertőtlenítő, baktériumölő, fodrozó, koaguláló, algaölő, pH-szabályozó, klórstabilizáló, vízkőoldó, vírusölő vagy gombaölő szer. A klór túlnyomó többsége bármilyen típusú medencében használható, de mindig tudnunk kell, hogy a medencénk literszámától függően mennyi klórt kell használnunk. Ha keveset használunk, akkor nem lesz olyan hatékony, ha pedig túlzásba visszük, akkor a fürdés során irritálhatjuk a bőrünket és a szemünket.

Egy kisebb vagy nagyobb medence felállításakor számos lépést kell ellenőrizni és következetesen gyakorolni:

  • Tisztítsuk meg a medence falait és alját.
  • Mossuk ki a szűrőrendszert és a szkimmereket.
  • Állítsuk be a medencevíz pH-értékét.
  • Vízkezelés alkalmazása.
  • Tartsuk a vizet tisztán és algamentesen.

Szűrés és vízkeringetés

Az úszómedence szűrőrendszere nem olyan bonyolult, de meg kell értenünk az egyes elemek működését; a szkimmerek, a szívócső, a szállítócsövek, a szivattyú, a szelep, az előszűrő és a szűrő, az elektromos panel és a csőrendszer.

A szűrőrendszer több eszközből áll, amelyek a víz tisztításáért és szűréséért felelősek, visszatartják azokat a részecskéket, amelyeket nem szeretnénk, hogy ott legyenek, és teljesen tiszta vizet adnak vissza.

Hogyan kell karbantartani a medence szűrőrendszerét?

Először is több karbantartást igényel, ha fák, fű vagy homok veszi körül, mint ha beton, vagy valamilyen zárt rész. A vízszivárgás elkerülése érdekében fontos, hogy legyen egy védőburkolat, amely elszigeteli a föld feletti medencénket a padló esetleges hiányosságaitól.

Ezután jön a víztisztító telep működésének időtartama. A megfelelő idő az lenne, ha a nap folyamán legalább kétszer átfuttatnánk az összes vizet a szűrőn. A víztisztító telep általában napi 4-6 órát van bekapcsolva, ha szennyeződéseket és foltokat látunk, akkor ezt 7-8 órára növeljük.

A szivattyú az egész berendezés legfontosabb eleme. A víz mennyiséget, amelyet képes elszívni és kiszorítani, áramlási sebességnek nevezzük, és ez a medence térfogatához viszonyítva van. Figyelembe kell venni, hogy minél lassabb a szűrőn áthaladó víz áramlási sebessége, annál jobb a szűrés.

A vízkörforgásról

Győződjünk meg arról, hogy minden berendezés megfelelően működik és a helyén van. Kapcsoljuk be a szivattyút és a szűrőt legalább napi 4-8 órára. Minden szezonban legalább kétszer tisztítsuk meg a szűrőt vegyszerekkel. Emellett tisztítsuk meg a gyűjtőkosarakat, valamint a haj- és szöszszűrőket (a szivattyún).

Medence használata járványhelyzetben

A COVID-19-hez kapcsolódó kockázatok a medencékben tartózkodó emberek közötti interakcióhoz kapcsolódnak. A vírus átvitelének megelőzésére a leghatékonyabb intézkedések a társadalmi távolságtartás, valamint a rendszere kézmosás. A felületek és a közös helyiségek napi tisztítása és fertőtlenítése szintén elengedhetetlen a vírus terjedésének megelőzése érdekében.

A vírus átvitelének megelőzése érdekében a felhasználóknak és a munkavállalóknak be kell tartaniuk a társadalmi távolságtartási intézkedéseket, be kell tartaniuk a higiéniai előírásokat, és alkalmazniuk kell a karbantartásra, tisztításra és fertőtlenítésre vonatkozó technikai kritériumokat. Ilyen megelőző intézkedés például a szűrő folyamatos működtetése és a távolságtartás.

+ Extra tipp a karbantartáshoz: medence takaró

Ha azt akarjuk, hogy ne legyen tele a víz apró bogarakkal és levelekkel, akkor mindig takarjuk le a medencét, ha éppen nincs használva. Ez nemcsak a tisztaság miatt fontos, hanem a vizet is sokkal melegebben tartja, ami tavasszal és ősszel fog igazán jól jönni.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Nem minden maszkot lehet kimosni, úgyhogy válasszunk okosan

2022. július 1.|

Már két éve használjuk a maszkokat, és bizonyára egy egész gyűjteményt beszereztünk. Minden lakásban találni egy házi készítésűt, pár orvosi maszkot és legalább egy FFP2 nevezetűt. Nem mindegy azonban, hogy melyiket akarjuk kimosni, hiszen nem

Egy utálatos ellenség, a vízszivárgás

2022. április 22.|

Nincs annál rosszabb, mint amikor vízszivárgást fedezünk fel a lakásban vagy a házban. A lassan terjedő foltok, a folyamatos nedvesség nagyon veszélyes az épületre nézve, és a lakók egészségét is veszélyezteti. Éppen ezért, ha vízszivárgást