Mire figyeljünk a kerti medence telepítése után?

Nincs annál jobb érzés, mint amikor elkészült a saját medencénk. De mi a következő lépés? Hogyan lesz a víz mindig tiszta, szó szerint csobbanásra kész?

Nem tudunk fertőtleníteni egy medencét, ha nem ismerjük a rendszert, amely működteti. De ahhoz, hogy megértsük a működést, először ki kell számítanunk a medencevíz mennyiségét. Ez a szempont fontos ahhoz, hogy ki tudjuk választani a megfelelő kezelést az alkalmazandó vegyszerekkel, a szükséges szivattyúval és szűrőkkel. Hány liter víz fér bele a medencébe? Nem számít, hogy üvegszálas medencéről, vagy sima betonmedencéről van szó, az érték minden modell esetében ugyanaz:

Egy téglalap alakú medence térfogatát például úgy számítják ki, hogy megszorozzák: hossz x szélesség x átlagos mélység. Csak ezután fogjuk tudni leolvasni a csomagolásról, hogy mennyi vegyszert kell a vízbe tenni.

Tippek a tiszta medencéhez

Hiába használunk klórt és hiába van szűrőtisztító a kivehető vagy felfújható medencénkben, kevesebb mint egy hét múlva azt vesszük észre, hogy az egész víz kellemetlen zöldes színűvé válik. Ennek oka nagyon egyszerű: a szűrő nem képes elég gyorsan megszűrni a vizet.

A föld feletti medencék számos modelljét egy alap szűrővel értékesítik, aminek az egyetlen előnye a nagyon alacsony ár, azonban ehhez korlátozott működést kapunk. Pontosabban akkor fog jól működni, ha nem használjuk túl intenzíven a medencét.

Klór minden típusú medencéhez

A klór elengedhetetlen a medencevíz jó állapotban tartásához. Ezenkívül a legtöbb márka már többféle hatású klórt is forgalmaz, azaz fertőtlenítő, baktériumölő, fodrozó, koaguláló, algaölő, pH-szabályozó, klórstabilizáló, vízkőoldó, vírusölő vagy gombaölő szer. A klór túlnyomó többsége bármilyen típusú medencében használható, de mindig tudnunk kell, hogy a medencénk literszámától függően mennyi klórt kell használnunk. Ha keveset használunk, akkor nem lesz olyan hatékony, ha pedig túlzásba visszük, akkor a fürdés során irritálhatjuk a bőrünket és a szemünket.

Egy kisebb vagy nagyobb medence felállításakor számos lépést kell ellenőrizni és következetesen gyakorolni:

  • Tisztítsuk meg a medence falait és alját.
  • Mossuk ki a szűrőrendszert és a szkimmereket.
  • Állítsuk be a medencevíz pH-értékét.
  • Vízkezelés alkalmazása.
  • Tartsuk a vizet tisztán és algamentesen.

Szűrés és vízkeringetés

Az úszómedence szűrőrendszere nem olyan bonyolult, de meg kell értenünk az egyes elemek működését; a szkimmerek, a szívócső, a szállítócsövek, a szivattyú, a szelep, az előszűrő és a szűrő, az elektromos panel és a csőrendszer.

A szűrőrendszer több eszközből áll, amelyek a víz tisztításáért és szűréséért felelősek, visszatartják azokat a részecskéket, amelyeket nem szeretnénk, hogy ott legyenek, és teljesen tiszta vizet adnak vissza.

Hogyan kell karbantartani a medence szűrőrendszerét?

Először is több karbantartást igényel, ha fák, fű vagy homok veszi körül, mint ha beton, vagy valamilyen zárt rész. A vízszivárgás elkerülése érdekében fontos, hogy legyen egy védőburkolat, amely elszigeteli a föld feletti medencénket a padló esetleges hiányosságaitól.

Ezután jön a víztisztító telep működésének időtartama. A megfelelő idő az lenne, ha a nap folyamán legalább kétszer átfuttatnánk az összes vizet a szűrőn. A víztisztító telep általában napi 4-6 órát van bekapcsolva, ha szennyeződéseket és foltokat látunk, akkor ezt 7-8 órára növeljük.

A szivattyú az egész berendezés legfontosabb eleme. A víz mennyiséget, amelyet képes elszívni és kiszorítani, áramlási sebességnek nevezzük, és ez a medence térfogatához viszonyítva van. Figyelembe kell venni, hogy minél lassabb a szűrőn áthaladó víz áramlási sebessége, annál jobb a szűrés.

A vízkörforgásról

Győződjünk meg arról, hogy minden berendezés megfelelően működik és a helyén van. Kapcsoljuk be a szivattyút és a szűrőt legalább napi 4-8 órára. Minden szezonban legalább kétszer tisztítsuk meg a szűrőt vegyszerekkel. Emellett tisztítsuk meg a gyűjtőkosarakat, valamint a haj- és szöszszűrőket (a szivattyún).

Medence használata járványhelyzetben

A COVID-19-hez kapcsolódó kockázatok a medencékben tartózkodó emberek közötti interakcióhoz kapcsolódnak. A vírus átvitelének megelőzésére a leghatékonyabb intézkedések a társadalmi távolságtartás, valamint a rendszere kézmosás. A felületek és a közös helyiségek napi tisztítása és fertőtlenítése szintén elengedhetetlen a vírus terjedésének megelőzése érdekében.

A vírus átvitelének megelőzése érdekében a felhasználóknak és a munkavállalóknak be kell tartaniuk a társadalmi távolságtartási intézkedéseket, be kell tartaniuk a higiéniai előírásokat, és alkalmazniuk kell a karbantartásra, tisztításra és fertőtlenítésre vonatkozó technikai kritériumokat. Ilyen megelőző intézkedés például a szűrő folyamatos működtetése és a távolságtartás.

+ Extra tipp a karbantartáshoz: medence takaró

Ha azt akarjuk, hogy ne legyen tele a víz apró bogarakkal és levelekkel, akkor mindig takarjuk le a medencét, ha éppen nincs használva. Ez nemcsak a tisztaság miatt fontos, hanem a vizet is sokkal melegebben tartja, ami tavasszal és ősszel fog igazán jól jönni.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Vízi sportok jótékony hatásairól

2023. augusztus 24.|

Az egészséges életmód egyik fontos eleme a rendszeres testmozgás, ami nemcsak a testünkre, de a lelkünkre is jó hatással van. Ma már számos sportot kipróbálhatunk, rengetegféle mozgásformára van lehetőség, így ki tudjuk választani, hogy az

Úszómedence építés a kertben – előnyök és szempontok

2023. május 30.|

Amikor közeleg a nyár, a jó idő, sokan elgondolkodnak azon, hogy saját úszómedencét építenek. Ez nagyszerű befektetés lehet, azonban nem árt mérlegelni a telepítés és karbantartás költségeit a tényleges értékkel szemben, amit az otthonunkhoz hozzáadhat.

Nem minden maszkot lehet kimosni, úgyhogy válasszunk okosan

2022. július 1.|

Már két éve használjuk a maszkokat, és bizonyára egy egész gyűjteményt beszereztünk. Minden lakásban találni egy házi készítésűt, pár orvosi maszkot és legalább egy FFP2 nevezetűt. Nem mindegy azonban, hogy melyiket akarjuk kimosni, hiszen nem