Könnyen megvédhetjük kertünket az esővíztől és a viharkároktól

A tavasz sok virág és növény számára új életciklust hoz, azonban egy nem várt vendéget is köszöntenünk kell, az esőt. A frissítő öntözéssel nem lenne semmi baj, de a hirtelen lezúduló víz könnyen elmoshatja a növényeink örömét.

Az évszak első felében érkező felhőszakadások gyorsak és hevesek lehetnek, és tönkre tehetik az egész éves munkánkat, miközben egyéb károkkal is számolnunk kell.

Ha az előrejelzés szerint esőre van kilátás, kerüljük az öntözést azon a napon vagy héten, mivel a növények így ingyen kapnak egy adag vizet. Ha azonban sok víz gyűlik össze a kertben, a felesleges nedvesség betegségeket okozhat. Érdemes a vizet hordókban tárolni, így bármikor felhasználhatjuk az összegyűlt vizet, amit a melegebb hónapok alatt meg fogunk köszönni.

A növények védelme a vihartól

A műanyag esernyővel könnyen letakarhatjuk a növényeket, így nem fognak megázni, és a száruk, valamint a leveleik is védve lesznek. A piacon kaphatók speciális műanyag esernyők, de az is gazdaságos megoldás, ha saját magunk készítjük el. A lényeg, hogy a műanyag tömör legyen, de a levegő be tudjon jutni alá, hogy szellőzni tudjon. Ha van pergolánk vagy üvegházunk, akkor kialakíthatjuk egyfajta menedékhellyé a magyar monszunok idejére.

A fenyőkéreg vagy mulcs szintén segíthet. Ez a szerves anyag elősegíti a vízelvezetést, és nagyon hasznos a gyökérrothadás megelőzésében. Ha nálunk is gyakoriak a zivatarok, az a legjobb, ha a fák gyökérlabdáját ültetéskor egy kicsit a talajszint felett hagyjuk, és kéreggel vagy kaviccsal vesszük körül. A mulcs mellett a kavics is képes extra nedvességet elnyelni, és még a dizájn miatt sem lehet okunk panaszra.

Ilyenkor szokott eszünkbe jutni, hogy mihez kezdjünk a magasabb növényekkel. Ahhoz, hogy a kert dinamikus és ne egyhangú legyen, célszerű különböző magasságú növényeket kombinálni. A magas növények sok figyelmet vonzanak, ugyanakkor hasznosak is, mint például a zeller, a mályva, a napraforgó és még sorolhatnánk.

Ha azt akarjuk, hogy kitartsanak és ne hajoljanak el, akkor a szárukat támasztékokon keresztül kell elvezetni. Ha a felhőszakadás egybeesik a növekedési szakaszukkal, akkor mindenképpen karózzuk le ezeket a fajokat a földre. A szárak alátámasztására használjunk megbízható és strapabíró zsinórt. Ahogy nőnek, a lombozatuk elrejti ezeket a vezetőket, ami egyenesen tartja a növényt.

Az értéktárgyak megőrzése

Egy kertben nemcsak virágok vannak, úgyhogy a kedvenc asztalunkra, dekorációnkra és szerszámunkra is figyeljünk. Nem érdemes semmi olyat előhagyni, ami motorral működik, mivel könnyen lehet, hogy el kell tőle búcsúznunk a vihar után. Ellenőrizzük a riasztókat és a kamerákat is, főleg, ha tényleg hatalmas zuhét jósolnak.

A biztonsági kamerákat úgy szokták felszerelni, hogy védve legyenek a víztől, de az a legjobb, ha nem bízzuk a véletlenre. Utolsó lépésként nézzük meg a garázsajtót is, nehogy egy rejtett résen jusson be a víz. Az éghajlat egyre kiszámíthatatlanabb, éppen ezért legyünk mindig résen.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Nem minden maszkot lehet kimosni, úgyhogy válasszunk okosan

2022. július 1.|

Már két éve használjuk a maszkokat, és bizonyára egy egész gyűjteményt beszereztünk. Minden lakásban találni egy házi készítésűt, pár orvosi maszkot és legalább egy FFP2 nevezetűt. Nem mindegy azonban, hogy melyiket akarjuk kimosni, hiszen nem

Egy utálatos ellenség, a vízszivárgás

2022. április 22.|

Nincs annál rosszabb, mint amikor vízszivárgást fedezünk fel a lakásban vagy a házban. A lassan terjedő foltok, a folyamatos nedvesség nagyon veszélyes az épületre nézve, és a lakók egészségét is veszélyezteti. Éppen ezért, ha vízszivárgást