Kerüljön ilyen térkő a kerti medence köré

A nyári kánikulában egy saját kerti medence igazán jó szolgálatot tehet. Nem csak a kisgyermekes családok, hanem akár egy felnőtt baráti társaság hétvégi összejöveteleit is fel tudja dobni az, ha egy kiadós csobbanásért nem kell túl messzire utazni. Rengeteg előnye van annak, ha saját kerti medencével rendelkezünk, hiszen így nem kell a nyarat a túlzsúfolt strandokon töltenünk.

A kerti medence, vagy a kerti tó megközelítéséhez azonban mindenképpen szükség van egy tisztítható, szilárd felületre. Az sem ritka ma már, hogy térkő burkolat kerül nem csak a medence köré, hanem alá is. Ez azért is egy előnyös megoldás, mert van, aki ősszel lebontja a medencéjét, és ilyenkor nem a medence alatt lévő csúnya, kipusztult füves terület fogja fogadni. Ezúttal annak jártunk utána, hogy pontosan milyen burkolatot érdemes választani a medence mellé, vagy alá.

Ez a megfelelő térkő a medence mellé, és alá

Természetesen nem szabad elhamarkodottan dönteni akkor, amikor a térkő burkolatot válasszuk ki medencénk mellé, vagy alá, hiszen több szempontot is figyelembe kell vennünk mielőtt meghoznánk a végső döntést. Először is, fontos tudni, hogy a medence körüli burkolat teljesen követi a medence alakját, és méretét, vagy túllóg rajta? Amikor a medence körül térkövet szeretnénk használni mindenképpen figyelembe kell vennünk a medence szegély-megoldásokat.

Ennél a lépésnél fontos tudni, hogy nem egyszerű leszegélyezni az ívben végződő burkolatot, ilyenkor jó megoldás lehet az, ha a szélső sor egy beton-ágyazatba kerül. Amennyiben a medence mellett egy kis járófelület is készülni fog, akkor érdemes lehet nagyobb (40 x 40 centiméteres) járólapot alkalmazni. Minden esetben fontos azonban, hogy beton-alap kerüljön a burkoló kövek alá. A leggyakrabban azt szokták ajánlani, hogy az alap egy 10 centiméter vastag szárazbetonból készüljön el, hiszen méretétől függően a medence 3-vagy akár 20 tonna nyomást is kifejthet a burkolatra.

Kerti tóhoz ilyen térkövet ajánlatos használni

Amikor medence mellé készül a burkolat, akkor a két legfontosabb szempont az, hogy hogy fog kinézni a végeredmény, és hogy az mennyire lesz biztonságos. Ezzel szemben a kerti tó esetében egészen más a prioritás, mivel a természet egy kis szegletét szeretnénk a kertünkbe varázsolni. Éppen ezért érdemes egy természetesebb burkoló követ választani, ami színben, és formában is passzol ehhez a környezethez.

Mivel a medencével szemben ősszel nem engedjük le a tavat, ezért itt nem is kell, hogy a tó alá bármilyen térkő kerüljön. A gyöngykavicsos felületű járdalap az egyik legnépszerűbb a kerti tavak esetében, hiszen ezt kis gyöngykavics szemek alkotják, ezek pedig eredetileg a folyóvizek hordalékából származnak.

Jó megoldás lehet még a terméskőhöz hasonló kinézetű, sárgás homokszínű járdalap is, ennek a felülete kis méretű, színes kavicsokból áll. Mindkét burkolat megjelenése és színe közel áll a természethez, semlegessége miatt pedig a tó körüli növényzetet is szépen kiemeli.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Kerüljön ilyen térkő a kerti medence köré

2024. április 21.|

A nyári kánikulában egy saját kerti medence igazán jó szolgálatot tehet. Nem csak a kisgyermekes családok, hanem akár egy felnőtt baráti társaság hétvégi összejöveteleit is fel tudja dobni az, ha egy kiadós csobbanásért nem kell

Fogmosás után nem mindenki használ vizet az öblítéshez

2024. január 30.|

A fogmosás utáni vízzel történő szájöblítés a legtöbb ember körében rendkívül gyakori. Azonban kevesen tudják, hogy ez egy hatalmas hiba, amely káros lehet a fogainknak. Bár a szájhigiéniai szokásunk rendszeres részévé tettük, ez egyike azoknak

Ilyen módon mondhatsz búcsút a derék és hátfájásnak

2024. január 28.|

Az úszás rengeteg dologban eltér a szárazföldi sportágak mozgástechnikáitól, a számtalan pozitív élettani hatása miatt rengeteg orvos is javasolni szokta. Talán kevesen gondolnák, de a vízben való mozgás akár 12-szer hatásosabb is lehet, mint az,