Hogyan spóroljunk a vízzel fürdéskor?

Napjainkban a lakossági vízfelhasználás jelentős részét a zuhanyozás és a kádban fürdés adja. Az emberek többsége sokkal több vizet pazarol el, mint kellene. Néhány egyszerű változtatást beépítve a mindennapjainkba, az erőforrások tudatos felhasználásával évente akár több ezer liter vizet is megspórolhatunk.

1. Fürödj kevesebb vízben

Egy fárasztó és stresszes nap után sokan nem vágynak másra, csak szeretnének beülni a kádba pár gyertya és kellemes zene társaságában. Vannak, akiknek érthető módon nehéz lemondani erről az élményről. Ha Te is közéjük tartozol, akkor spórolj úgy, hogy nem töltöd teljesen tele a kádat.

2. Fürdés helyett inkább zuhanyozz

Egy kádfürdővel jóval több vizet használunk el, mint egy átlagos hosszúságú 9 perces zuhanyozás során. Ráadásul köztudottan utóbbi egészségesebb, mint a kádban ázni hosszú időn keresztül, például a bőrünk is kiszáradhat, miután huzamosabb ideig vízben voltunk. A fürdés sokszor hosszabb ideig is tart egy gyors zuhanynál, érdemes tehát a vízzel együtt az időnkkel is okosan gazdálkodni.

3. Zuhanyozz rövidebb ideig

Egy zuhanyozással percenként több, mint 12 liter vizet használsz el. Ha mondjuk 10 percről 5 percre redukálod a napi zuhanyzást, akkor évente akár 22 ezer literrel csökkentheted a vízfogyasztásodat. Egy négytagú család esetében ezzel évi több, mint 87 ezer liter vizet spórolsz meg.

4. Zuhanyozz ritkábban

Nagyon sokat teszel a környezetedért, ha feladod a kádfürdőt vagy rövidebb ideig zuhanyozol, viszont nem ér sokat abban az esetben, ha egy nap többször is a zuhany alatt állsz. Egy embernek általában nincs szüksége tisztálkodásra naponta többször. Számtalan módon frissülhetsz fel a nyári melegben zuhanyozás nélkül is. Például betehetsz a fagyasztóba egy vízzel megtöltött palackot. Ha a víz megfagyott, az üveget csavard be egy rongyba és tedd a nyakadra. Jeges vizes borogatással is hasonlóan hűsítő hatást érhetsz el.

5. Szerelj fel alacsony áteresztésű zuhanyrózsákat

Kétségtelenül a zuhanyozás a mindennapi élet fontos része. Napi rutinunk apró változtatásai lényeges különbségeket eredményeznek a vízfogyasztás terén. A víz és az energia megtakarításának egyik legegyszerűbb módja egy víztakarékos zuhanyfej telepítése. Míg egy zuhany átlagosan 12 liter vizet használ percenként, az újgenerációs eszközök képesek akár 7 liter/percre korlátozni a víz áramlását. Ezzel 25 liter vizet takarítasz meg mindössze 5 perc zuhanyozás után.

6. Ne folyasd feleslegesen a vizet

Ne folyjon feleslegesen a víz, miközben a szappant vagy a sampont kened magadra. Ezzel a kis odafigyeléssel már rengeteg vizet megspóroltál!

7. Vigyél magaddal egy vödröt zuhanyozáshoz

Ezzel a módszerrel megtakarítod azt a vizet, ami egyébként a lefolyóba folyik zuhanyozás közben. Sok háztartásban eltart egy ideig, amíg a zuhanyzó vize eléri a kívánt hőmérsékletet, ilyenkor a hidegebb vizet összegyűjtheted egy vödörben. Az így felhalmozott víz használható WC öblítésre, de a kerti növényeidet is öntözheted vele. Zuhanyozás közben is ott lehet a vödör, ebben az esetben győződj meg róla, hogy nem használsz olyan termékeket, amelyek károsak lehetnek a növényekre.

Összegezve

A mindennapi tisztálkodás kulcsfontosságú a megfelelő higiénia szempontjából, valamint közérzetünkre is jótékony hatással van. Ha a fenti tanácsokból csupán néhányat megfogadsz és beépíted a mindennapi rutinodba, azzal már rengeteget teszel a környezeted védelméért.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Csupán két lépés választ el a jakuzzi kristálytiszta vizétől

2021. augusztus 31.|

A saját jakuzzit mindig úgy képzeljük el, hogy csillogó és tiszta víz van benne, amiben bármikor elüldögélhetünk. Szerencsére ez nemcsak álomkép, ha odafigyelünk a vízkezelésre, akkor bármikor kiélvezhetjük a buborékmasszázst.

Vízkezelési útmutató a tökéletes medencéhez

2021. augusztus 30.|

A saját medence mindig jó mókának tűnik, amíg el nem kezdjük a vízkezelést. Ha nem akarunk túl sokat szenvedni a tisztasággal, akkor mindig csapvízzel töltsük fel, így biztosan hasonló tulajdonságú vizet, tehát hasonló kezelési útmutatót