Hogyan spóroljunk a vízzel fürdéskor?

Napjainkban a lakossági vízfelhasználás jelentős részét a zuhanyozás és a kádban fürdés adja. Az emberek többsége sokkal több vizet pazarol el, mint kellene. Néhány egyszerű változtatást beépítve a mindennapjainkba, az erőforrások tudatos felhasználásával évente akár több ezer liter vizet is megspórolhatunk.

1. Fürödj kevesebb vízben

Egy fárasztó és stresszes nap után sokan nem vágynak másra, csak szeretnének beülni a kádba pár gyertya és kellemes zene társaságában. Vannak, akiknek érthető módon nehéz lemondani erről az élményről. Ha Te is közéjük tartozol, akkor spórolj úgy, hogy nem töltöd teljesen tele a kádat.

2. Fürdés helyett inkább zuhanyozz

Egy kádfürdővel jóval több vizet használunk el, mint egy átlagos hosszúságú 9 perces zuhanyozás során. Ráadásul köztudottan utóbbi egészségesebb, mint a kádban ázni hosszú időn keresztül, például a bőrünk is kiszáradhat, miután huzamosabb ideig vízben voltunk. A fürdés sokszor hosszabb ideig is tart egy gyors zuhanynál, érdemes tehát a vízzel együtt az időnkkel is okosan gazdálkodni.

3. Zuhanyozz rövidebb ideig

Egy zuhanyozással percenként több, mint 12 liter vizet használsz el. Ha mondjuk 10 percről 5 percre redukálod a napi zuhanyzást, akkor évente akár 22 ezer literrel csökkentheted a vízfogyasztásodat. Egy négytagú család esetében ezzel évi több, mint 87 ezer liter vizet spórolsz meg.

4. Zuhanyozz ritkábban

Nagyon sokat teszel a környezetedért, ha feladod a kádfürdőt vagy rövidebb ideig zuhanyozol, viszont nem ér sokat abban az esetben, ha egy nap többször is a zuhany alatt állsz. Egy embernek általában nincs szüksége tisztálkodásra naponta többször. Számtalan módon frissülhetsz fel a nyári melegben zuhanyozás nélkül is. Például betehetsz a fagyasztóba egy vízzel megtöltött palackot. Ha a víz megfagyott, az üveget csavard be egy rongyba és tedd a nyakadra. Jeges vizes borogatással is hasonlóan hűsítő hatást érhetsz el.

5. Szerelj fel alacsony áteresztésű zuhanyrózsákat

Kétségtelenül a zuhanyozás a mindennapi élet fontos része. Napi rutinunk apró változtatásai lényeges különbségeket eredményeznek a vízfogyasztás terén. A víz és az energia megtakarításának egyik legegyszerűbb módja egy víztakarékos zuhanyfej telepítése. Míg egy zuhany átlagosan 12 liter vizet használ percenként, az újgenerációs eszközök képesek akár 7 liter/percre korlátozni a víz áramlását. Ezzel 25 liter vizet takarítasz meg mindössze 5 perc zuhanyozás után.

6. Ne folyasd feleslegesen a vizet

Ne folyjon feleslegesen a víz, miközben a szappant vagy a sampont kened magadra. Ezzel a kis odafigyeléssel már rengeteg vizet megspóroltál!

7. Vigyél magaddal egy vödröt zuhanyozáshoz

Ezzel a módszerrel megtakarítod azt a vizet, ami egyébként a lefolyóba folyik zuhanyozás közben. Sok háztartásban eltart egy ideig, amíg a zuhanyzó vize eléri a kívánt hőmérsékletet, ilyenkor a hidegebb vizet összegyűjtheted egy vödörben. Az így felhalmozott víz használható WC öblítésre, de a kerti növényeidet is öntözheted vele. Zuhanyozás közben is ott lehet a vödör, ebben az esetben győződj meg róla, hogy nem használsz olyan termékeket, amelyek károsak lehetnek a növényekre.

Összegezve

A mindennapi tisztálkodás kulcsfontosságú a megfelelő higiénia szempontjából, valamint közérzetünkre is jótékony hatással van. Ha a fenti tanácsokból csupán néhányat megfogadsz és beépíted a mindennapi rutinodba, azzal már rengeteget teszel a környezeted védelméért.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Nem minden maszkot lehet kimosni, úgyhogy válasszunk okosan

2022. július 1.|

Már két éve használjuk a maszkokat, és bizonyára egy egész gyűjteményt beszereztünk. Minden lakásban találni egy házi készítésűt, pár orvosi maszkot és legalább egy FFP2 nevezetűt. Nem mindegy azonban, hogy melyiket akarjuk kimosni, hiszen nem

Egy utálatos ellenség, a vízszivárgás

2022. április 22.|

Nincs annál rosszabb, mint amikor vízszivárgást fedezünk fel a lakásban vagy a házban. A lassan terjedő foltok, a folyamatos nedvesség nagyon veszélyes az épületre nézve, és a lakók egészségét is veszélyezteti. Éppen ezért, ha vízszivárgást