Hogyan igyunk sportoláskor?

Testünk körülbelül 60%-a vízből áll, nem meglepő tehát, hogy a megfelelő hidratálás elengedhetetlen sportolás alatt. Az elégtelen folyadékbevitel negatív hatással van a sportteljesítményünkre. A kiszáradás során pedig elektrolitokat is veszítünk, melyek fontos szerepet játszanak az izmok és idegek működésében.

A kiszáradás következményei

A dehidratáltság fokozott fáradtsághoz vezet, ami a mozgást még inkább megnehezíti. A sportolók teljesítményében észrevehető visszaesés figyelhető meg, különösen az erő és az állóképesség tekintetében. Ebben az állapotban nagyobb valószínűséggel alakulnak ki izomgörcsök. A kiszáradás továbbá fejfájást, émelygést és koncentrációs zavarokat is okozhat, amelyek szintén rontják a sportteljesítményt.

Hidratálás sportolás előtt

A hidratált állapot fenntartásának kulcsa az, hogy már sportolás előtt elkezdünk többet inni. Ezt sokan figyelmen kívül hagyják, pedig döntő fontossággal bír annak érdekében, hogy a testmozgás alatt hidratált maradj. A legtöbb ember olyankor iszik, ha szomjas, ekkor viszont már késő, mivel ez a kiszáradás jele.

Mennyit igyunk sportoláskor?

Az, hogy valakinek mennyi folyadékra van szüksége, egyénenként változó. Függ az adott ember edzettségi szintjétől, testzsírszázalékától és súlyától is. Emellett külső tényezők is befolyásolják egy ember folyadékigényét. Minél intenzívebb egy edzés, a sportoló annál többet izzad és annál gyorsabban veszít vizet. A magas páratartalomban szintén több folyadékot veszítünk, mint hűvösebb, száraz időben. Bizonyos tényezőket nem tudunk befolyásolni, azonban érdemes tisztában lenni velük, hogy azokat figyelembe véve járjunk el, biztosítva az elegendő folyadékpótlást.

Általánosságban elmondható, hogy célszerű az edzés előtt fél órával meginni kb. fél liter vizet. Ezután rendszeresen 15-20 percenként további 2-2,5 deciliter víz fogyasztásával már elegendő folyadékhoz juttatjuk szervezetünket.

Mit igyunk sportoláskor?

Sportoláskor izzadunk, az izzadás során pedig vizet és ásványi sókat (elektrolitokat) veszít szervezetünk. A hidratálás két fő részből áll: pótolni kell az elveszített vizet, valamint az elektrolitokat egyaránt. Az, hogy utóbbira szükség van-e, függ a sportolás intenzitásától és hosszától is. Ha egy edzés egy óránál rövidebb, abban az esetben legtöbbször elhagyható az elektrolitok pótlása. Amennyiben rendszeresen hosszabb edzéseken veszel részt, a legegyszerűbb választás, ha sportital formájában viszed be a hiányzó elektrolitokat.

Mit igyunk sportolás után?

Még akkor is, ha folyamatosan ittál és pótoltad az ásványi anyagokat az edzés alatt, az edzés után is folytatnod kell a hidratálást. Ez egyrészt segít megelőzni a dehidratációt, másrészt segít az edzés után a gyorsabb felépülésben is. Az elektrolitok ugyanis semlegesítő lúgot biztosítanak az edzés során az izmokban felhalmozódott tejsav kiegyensúlyozásához, így fenntartva az egészséges PH egyensúly.

Túlzott vízfogyasztás

Fontos megjegyezni, hogy bár kicsi a valószínűsége, de előfordulhat, hogy valaki hirtelen túl sok vizet iszik. Szélsőséges esetben akár vízmérgezés is kialakulhat, melynek során a szervezet nátriumháztartása felborul. Az enyhe vízmérgezés olyan tünetek formájában jelentkezik, mint például a fejfájás, szédülés, vagy kimerültség. Extrém, akut esetekben a betegség kómával vagy halállal is járhat.

Összegezve

A hidratálás létfontosságú az optimális sportteljesítmény eléréséhez, sokan azonban nem tulajdonítanak neki kellő jelentőséget. A legjobb eredményhez a kiválasztott étrend betartása mellett a megfelelő folyadékfogyasztásra is figyeljünk oda.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Vízi sportok jótékony hatásairól

2023. augusztus 24.|

Az egészséges életmód egyik fontos eleme a rendszeres testmozgás, ami nemcsak a testünkre, de a lelkünkre is jó hatással van. Ma már számos sportot kipróbálhatunk, rengetegféle mozgásformára van lehetőség, így ki tudjuk választani, hogy az

Úszómedence építés a kertben – előnyök és szempontok

2023. május 30.|

Amikor közeleg a nyár, a jó idő, sokan elgondolkodnak azon, hogy saját úszómedencét építenek. Ez nagyszerű befektetés lehet, azonban nem árt mérlegelni a telepítés és karbantartás költségeit a tényleges értékkel szemben, amit az otthonunkhoz hozzáadhat.

Nem minden maszkot lehet kimosni, úgyhogy válasszunk okosan

2022. július 1.|

Már két éve használjuk a maszkokat, és bizonyára egy egész gyűjteményt beszereztünk. Minden lakásban találni egy házi készítésűt, pár orvosi maszkot és legalább egy FFP2 nevezetűt. Nem mindegy azonban, hogy melyiket akarjuk kimosni, hiszen nem