Hasznos tanácsok a vízhasználathoz

Napjainkban az édesvíz fontossága egyre inkább felértékelődik. Az éghajlatváltozás következményeként megjelenő szélsőséges időjárási viszonyok gyakran okoznak szárazságokat nyáron. Emiatt is nagyon lényeges, hogy mennyi vizet használunk és milyen módon védjük vizeinket.

Szerencsére léteznek egyszerű eszközök az otthoni takarékos vízhasználatra, amelyekkel amellett, hogy pénzt spórolsz meg, a bolygónak is jót teszel.

Gondoskodjunk a takarékos WC öblítésről!

Ma már számos víztakarékos megoldás közül választhatunk.

Megjelentek az úgynevezett kettős öblítésű WC-k, melyek esetében két különböző öblítési funkciót alkalmazhatunk: kevesebb folyadéköblítés a folyadékokhoz és teljes öblítés a szilárd anyagokhoz. Más WC-k pedig a mosdókagyló elhasznált vizét használják fel az öblítésre.

Ha csöpögő csapot látunk, zárjuk el!

Egy csöpögő csap rengeteg vizet pazarolhat el nap, mint nap, emiatt javasolt azokat minél hamarabb megjavíttatni. Ha a csapjaid egyébként is szivárognak, miért ne telepítenél víztakarékos csapokat ahelyett, hogy csak megjavítod azokat? Ezek a csapok ugyanis korlátozzák az átfolyó víz mennyiségét, így csökkentve a felesleges kiadásaidat.

Ügyeljünk a természetes vizek tisztaságára!

Ne öntsünk a WC-be vagy a lefolyóba ételmaradékokat, használt olajat vagy mérgező vegyszereket! Válasszunk minél környezetbarátabb tisztító és mosószereket, valamint növényvédő szereket tavaink/folyóink védelméért.

Öntözzünk összegyűjtött vízzel/esővízzel!

Sok háztartásban eltart egy ideig, amíg a víz elég meleg lesz a kézi mosogatáshoz, ilyenkor érdemes a hideg vizet öntözőkannákba gyűjteni, hogy megöntözhesd vele a növényeidet. Ha van kerted, akkor az esővizet is egyszerűen összegyűjtheted akár egy nagy vödörbe vagy hordóba.

Ne mosogassunk folyóvízzel, a mosogatógépet pedig csak telerakott állapotában indítsuk el!

A kézi mosogatás folyóvíz alatt az egyik legpazarlóbb módszer. Egy mosogatógép nagy kiadás, viszont kényelmesebbé teheti életünket, valamint jóval környezetkímélőbb megoldás.

Ha mosogatógépet használsz, győződj meg róla, hogy csak akkor indítod el, ha már teljesen tele van. Nézd meg a mellékelt utasításokat is, hogy a lehető leghatékonyabban használd. Ha pedig új gép vásárlása előtt állsz, célszerű egy energiatakarékos termék mellett letenni a voksodat.

Kádfürdő helyett tusolás!

Nyilvánvaló, hogy egy kádfürdővel sokkal több vizet használunk el, mint egy átlagos hosszúságú zuhany során. Utóbbi körülbelül 9 percet vesz igénybe, így ha csak 2 perccel kevesebb időt töltünk a zuhany alatt, azzal már drámai módon csökkenthetjük a háztartásban elhasznált víz mennyiségét.

Szerelj fel alacsony áteresztésű zuhanyrózsákat!

Zuhanyozáskor az emberek sokkal több vizet használnak el, mint amennyi a tisztasághoz valójában szükséges. Találj magadnak egy víztakarékos zuhanyfejet, amely csökkenti a felhasznált víz mennyiségét anélkül, hogy elveszítené a víznyomást.

Fogmosás és borotválkozás idejére zárjuk el a csapot!

A fogmosáskor a csapnak felesleges folyamatosan folynia, ha például fogmosó-poharat használsz. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha arcot vagy kezet mosol, vagy éppen borotválkozol. Csak akkor folyasd a csapot, ha öblítened kell.

Összegezve

A fenti lista csak a töredékét tartalmazza annak a számtalan módszernek, amelyekkel megóvhatjuk természetes vizeinket. A környezet védelmével egyidejűleg pedig a vízszámlánk is csökkenni fog, így mindenképp ajánlott megfogadni a tanácsokat.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Nem minden maszkot lehet kimosni, úgyhogy válasszunk okosan

2022. július 1.|

Már két éve használjuk a maszkokat, és bizonyára egy egész gyűjteményt beszereztünk. Minden lakásban találni egy házi készítésűt, pár orvosi maszkot és legalább egy FFP2 nevezetűt. Nem mindegy azonban, hogy melyiket akarjuk kimosni, hiszen nem

Egy utálatos ellenség, a vízszivárgás

2022. április 22.|

Nincs annál rosszabb, mint amikor vízszivárgást fedezünk fel a lakásban vagy a házban. A lassan terjedő foltok, a folyamatos nedvesség nagyon veszélyes az épületre nézve, és a lakók egészségét is veszélyezteti. Éppen ezért, ha vízszivárgást