Fogmosás után nem mindenki használ vizet az öblítéshez

A fogmosás utáni vízzel történő szájöblítés a legtöbb ember körében rendkívül gyakori. Azonban kevesen tudják, hogy ez egy hatalmas hiba, amely káros lehet a fogainknak. Bár a szájhigiéniai szokásunk rendszeres részévé tettük, ez egyike azoknak a hibáknak, amelyeket egész életünkben elkövetünk, anélkül, hogy észre vennénk.

Miért olyan rossz, ha a fogmosás után visszamaradt felesleges fogkrémet vízzel öblítjük le? A fogkrémek több olyan elemből állnak, amelyek a tisztításon kívül a fogak ápolását és védelmét is segítik.

Az egyik ilyen elem, és a többi között az egyik legfontosabb a fluorid. A fluorid erősíti a fogzománcot, és megvédi a fogakat a baktériumoktól, ami ellenállóbbá teszi őket a fogszuvasodással szemben. Amikor fogmosás után vízzel öblítünk, a fogkrémben lévő fluoridot is eltávolítjuk.

Próbáljuk meg hanyagolni a vizet

A közösségi oldalakon rengeteg olyan tartalommal találkoztunk, amely azt tanácsolja, hogy fogmosás után ne öblítsük ki a szánkat vízzel, és hogy a helyes az lenne, ha csak kiköpnénk a fogkrémhabot.

Miriam Vivas szájhigiénikus, szájhigiénés közegészségügyi szakértő szerint fogmosás után nem szabad vízzel öblíteni. Ha ezt tesszük, felhígítjuk a fogkrémben lévő fluoridot, így annak helyi hatása nem lesz hatékony.

A Spanyol Gyermekfogászati Társaság (SEOP) ugyanezt a véleményt fejti ki a korai gyermekkori fogszuvasodás megelőzéséről szóló dokumentumában, ahol azt írja, hogy fogmosás után köpjük ki a fogkrém maradványait, de ne öblítsük ki vízzel vagy más folyadékkal.

Ennek lényege a fogszuvasodás megelőzése, egy olyan kórkép, amelynek gyakorisága egyre nő (a WHO szerint), és amely több mint 2,3 milliárd csontfoggal rendelkező embert és 537 millió tejfoggal rendelkező gyermeket érint. A fogszuvasodás fogfájáshoz, kezeletlenül pedig fertőzéshez és fogvesztéshez vezethet, ami nagyban befolyásolja a szájüregi egészséget.

Mit lehet tehát tenni a probléma megelőzése és kezelése érdekében?

A szabad cukrok bevitelének csökkentése (vagy megszüntetése), az egészséges táplálkozás és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés mellett a legjobb, amit tehetünk, ha fluoridos fogkrémmel mosunk fogat, amelyről tudjuk, hogy gátolja a fogszuvasodás kialakulását, csökkenti a fogak érzékenységét és segít helyreállítani és fenntartani a fogak szerkezetét és kémiai összetételét.

A fentebb említett Vivas szerint a fluoridhoz kétféleképpen juthatunk hozzá: szisztémásan vagy lenyelve (ez történhet gyógyszerekkel vagy csapvízzel, ahol szintén jelen van, és a koncentrációja szabályozott), illetve helyileg, azaz fogmosás útján.

Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a fluoridból, Vivas rámutat, hogy a legjobb, ha nem öblítjük vízzel, mert ha ezt tesszük, a helyi hatás (azaz a fogmosás) nem lesz hatékony. Az ajánlás az, hogy a felesleges fogkrémet öblítés nélkül köpjük ki.

Végül, ha a túlzott habzás problémát okoz a fogmosás során vagy után, a szakértő azt javasolja, hogy olyan fogkrémet keressünk, amely nem tartalmaz nátrium-lauril-szulfátot, amelyet a habzáshoz használnak.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Kerüljön ilyen térkő a kerti medence köré

2024. április 21.|

A nyári kánikulában egy saját kerti medence igazán jó szolgálatot tehet. Nem csak a kisgyermekes családok, hanem akár egy felnőtt baráti társaság hétvégi összejöveteleit is fel tudja dobni az, ha egy kiadós csobbanásért nem kell

Fogmosás után nem mindenki használ vizet az öblítéshez

2024. január 30.|

A fogmosás utáni vízzel történő szájöblítés a legtöbb ember körében rendkívül gyakori. Azonban kevesen tudják, hogy ez egy hatalmas hiba, amely káros lehet a fogainknak. Bár a szájhigiéniai szokásunk rendszeres részévé tettük, ez egyike azoknak

Ilyen módon mondhatsz búcsút a derék és hátfájásnak

2024. január 28.|

Az úszás rengeteg dologban eltér a szárazföldi sportágak mozgástechnikáitól, a számtalan pozitív élettani hatása miatt rengeteg orvos is javasolni szokta. Talán kevesen gondolnák, de a vízben való mozgás akár 12-szer hatásosabb is lehet, mint az,