Fogmosás után nem mindenki használ vizet az öblítéshez

A fogmosás utáni vízzel történő szájöblítés a legtöbb ember körében rendkívül gyakori. Azonban kevesen tudják, hogy ez egy hatalmas hiba, amely káros lehet a fogainknak. Bár a szájhigiéniai szokásunk rendszeres részévé tettük, ez egyike azoknak a hibáknak, amelyeket egész életünkben elkövetünk, anélkül, hogy észre vennénk.

Miért olyan rossz, ha a fogmosás után visszamaradt felesleges fogkrémet vízzel öblítjük le? A fogkrémek több olyan elemből állnak, amelyek a tisztításon kívül a fogak ápolását és védelmét is segítik.

Az egyik ilyen elem, és a többi között az egyik legfontosabb a fluorid. A fluorid erősíti a fogzománcot, és megvédi a fogakat a baktériumoktól, ami ellenállóbbá teszi őket a fogszuvasodással szemben. Amikor fogmosás után vízzel öblítünk, a fogkrémben lévő fluoridot is eltávolítjuk.

Próbáljuk meg hanyagolni a vizet

A közösségi oldalakon rengeteg olyan tartalommal találkoztunk, amely azt tanácsolja, hogy fogmosás után ne öblítsük ki a szánkat vízzel, és hogy a helyes az lenne, ha csak kiköpnénk a fogkrémhabot.

Miriam Vivas szájhigiénikus, szájhigiénés közegészségügyi szakértő szerint fogmosás után nem szabad vízzel öblíteni. Ha ezt tesszük, felhígítjuk a fogkrémben lévő fluoridot, így annak helyi hatása nem lesz hatékony.

A Spanyol Gyermekfogászati Társaság (SEOP) ugyanezt a véleményt fejti ki a korai gyermekkori fogszuvasodás megelőzéséről szóló dokumentumában, ahol azt írja, hogy fogmosás után köpjük ki a fogkrém maradványait, de ne öblítsük ki vízzel vagy más folyadékkal.

Ennek lényege a fogszuvasodás megelőzése, egy olyan kórkép, amelynek gyakorisága egyre nő (a WHO szerint), és amely több mint 2,3 milliárd csontfoggal rendelkező embert és 537 millió tejfoggal rendelkező gyermeket érint. A fogszuvasodás fogfájáshoz, kezeletlenül pedig fertőzéshez és fogvesztéshez vezethet, ami nagyban befolyásolja a szájüregi egészséget.

Mit lehet tehát tenni a probléma megelőzése és kezelése érdekében?

A szabad cukrok bevitelének csökkentése (vagy megszüntetése), az egészséges táplálkozás és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés mellett a legjobb, amit tehetünk, ha fluoridos fogkrémmel mosunk fogat, amelyről tudjuk, hogy gátolja a fogszuvasodás kialakulását, csökkenti a fogak érzékenységét és segít helyreállítani és fenntartani a fogak szerkezetét és kémiai összetételét.

A fentebb említett Vivas szerint a fluoridhoz kétféleképpen juthatunk hozzá: szisztémásan vagy lenyelve (ez történhet gyógyszerekkel vagy csapvízzel, ahol szintén jelen van, és a koncentrációja szabályozott), illetve helyileg, azaz fogmosás útján.

Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a fluoridból, Vivas rámutat, hogy a legjobb, ha nem öblítjük vízzel, mert ha ezt tesszük, a helyi hatás (azaz a fogmosás) nem lesz hatékony. Az ajánlás az, hogy a felesleges fogkrémet öblítés nélkül köpjük ki.

Végül, ha a túlzott habzás problémát okoz a fogmosás során vagy után, a szakértő azt javasolja, hogy olyan fogkrémet keressünk, amely nem tartalmaz nátrium-lauril-szulfátot, amelyet a habzáshoz használnak.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Fogmosás után nem mindenki használ vizet az öblítéshez

2024. január 30.|

A fogmosás utáni vízzel történő szájöblítés a legtöbb ember körében rendkívül gyakori. Azonban kevesen tudják, hogy ez egy hatalmas hiba, amely káros lehet a fogainknak. Bár a szájhigiéniai szokásunk rendszeres részévé tettük, ez egyike azoknak

Ilyen módon mondhatsz búcsút a derék és hátfájásnak

2024. január 28.|

Az úszás rengeteg dologban eltér a szárazföldi sportágak mozgástechnikáitól, a számtalan pozitív élettani hatása miatt rengeteg orvos is javasolni szokta. Talán kevesen gondolnák, de a vízben való mozgás akár 12-szer hatásosabb is lehet, mint az,

Esküvő a vízben, vízen, víz alatt

2023. november 8.|

Minden menyasszony az álomesküvőjét tervezgeti, és manapság bizony egyre gyakoribbak az extrém ötletek. Nem is kell feltétlen külföldre menni, hogy különleges vagy extravagán násszal találkozzunk.