Egy utálatos ellenség, a vízszivárgás

Nincs annál rosszabb, mint amikor vízszivárgást fedezünk fel a lakásban vagy a házban. A lassan terjedő foltok, a folyamatos nedvesség nagyon veszélyes az épületre nézve, és a lakók egészségét is veszélyezteti. Éppen ezért, ha vízszivárgást találunk, akkor minél hamarabb orvosolnunk kell a problémát.

Ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan lehet megszüntetni a szivárgásokat, először meg kell tanulnunk különbséget tenni a különböző típusok között.

A szivárgások típusai

A szivárgásoknak különböző típusai vannak, attól függően, hogy milyen jellegűek és hol jelennek meg:

  • Tető- vagy teraszszivárgás: Ezek a leggyakoribbak, és általában a tető szigetelésének a hibái okozzák.
  • Szivárgás a lakásban: Ebben az esetben a szivárgást általában a felső emeleten lévő csőtörés okozza.
  • Szivárgás a fürdőszobákban: A fürdőszobákban gyakran előfordulnak szivárgások a fürdőszobai nedvesség miatt, amelyek végül csúnya foltokat hagynak a falakon és a mennyezeten.

Hogyan lehet megszüntetni a szivárgásokat?

Az igazság az, hogy nem tudunk mindent egyedül megoldani, sokszor egyszerűbb, ha azonnal a lakásbiztosításhoz fordulunk segítségét. Ha például a fürdőszobában jelenik meg a víz, akkor csőtörés is lehet, amihez azonnali segítségre van szükség. Ha nem vagyunk vízvezetékszerelők, akkor inkább a telefont ragadjuk meg. Amennyiben a tetőszerkezet szivárog, azt sok esetben mi is megpróbálhatjuk orvosolni. A Reformadisimo összeállította a legfontosabb lépéseket.

Nem szabad például gondolkodás nélkül felmászni a magasba. A tetőn végzett munka veszélyes, ezért legyünk rendkívül óvatosak. Minden a probléma jellegétől függ, amint azt az alábbiakban látni fogjuk.

Először is, keressük meg a szivárgás helyét. Lehet, hogy vizet kell önteni a tetőre, hogy megtaláljuk a problémát. Ha ez megtörtént, alaposan tisztítsuk meg az egész területet, hogy az anyagok jól tapadjanak. Kisebb szivárgások esetén először azt kell megnézni, hogy a cserepek közül valamelyik elvesztette-e a rögzítését, és így a víz átszivároghatott-e rajta. Ebben az esetben csak használjuk a megfelelő masztixot a probléma megoldásához, és ragasszuk össze a csempéket. Ha a szivárgás nagyobb, akkor a vízzáróság biztosítása érdekében használhatunk valamilyen vízlepergető anyagot.

Ha tető helyett terasz van, és egyszerűen nem sikerül megtalálni a szivárgást, akkor drasztikusabb módszerekre, például az egész tető vízszigetelésére lehet szükség. Ehhez jól tisztítsuk meg a területet, és egyenletesen vigyünk fel egy réteg vízszigetelő terméket, elkerülve a csomókat és a hibákat.

Mi történik, ha nem mi okozzuk a szivárgást?

Általában a panelokban szokott előfordulni, hogy egyik reggel egy hatalmas tócsával a fejünk felett ébredünk. Ebben az esetben elkerülhetetlen a bosszankodás, de legalább nem a mi feladatunk a tisztítás és a festés. Éppen ezért nagyon fontos, hogy legyen lakásbiztosításunk, hiszen ahogy mi ázhatunk, úgy mi is okozhatjuk a beázást. Egy nyitva felejtett csap, egy balszerencsés csőtörés, és máris a nyakunkon lesz az egész szomszédság.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Nem minden maszkot lehet kimosni, úgyhogy válasszunk okosan

2022. július 1.|

Már két éve használjuk a maszkokat, és bizonyára egy egész gyűjteményt beszereztünk. Minden lakásban találni egy házi készítésűt, pár orvosi maszkot és legalább egy FFP2 nevezetűt. Nem mindegy azonban, hogy melyiket akarjuk kimosni, hiszen nem

Egy utálatos ellenség, a vízszivárgás

2022. április 22.|

Nincs annál rosszabb, mint amikor vízszivárgást fedezünk fel a lakásban vagy a házban. A lassan terjedő foltok, a folyamatos nedvesség nagyon veszélyes az épületre nézve, és a lakók egészségét is veszélyezteti. Éppen ezért, ha vízszivárgást