Csupán két lépés választ el a jakuzzi kristálytiszta vizétől

A saját jakuzzit mindig úgy képzeljük el, hogy csillogó és tiszta víz van benne, amiben bármikor elüldögélhetünk. Szerencsére ez nemcsak álomkép, ha odafigyelünk a vízkezelésre, akkor bármikor kiélvezhetjük a buborékmasszázst.

Minőségi szűrőrendszer

Az első biztos lépés a szűrőrendszer kiválasztása. A szűrőrendszer eltávolít minden úszó szennyeződést a vízből, legyen szó akár porszemekről vagy véletlenül beleeső fűszálakról. Sokan beérik a legolcsóbb és legegyszerűbb szűrővel, azonban nem érdemes ezen spórolni, mivel nagyon sok minden múlik rajta. Ha a szűrőrendszer rosszul végzi a dolgát, akkor a vízben mindig apró szennyeződések fognak lebegni, ami esztétikailag nem nevezhető hívogatónak. Bizonyára senki sem akar olyan vízben üldögélni, ami első ránézésre koszosnak tűnik.

A szűrő vásárlása azonban önmagában nem elég, időt kell szánni a szűrőbetétek cseréjére. A drspa.hu szerint 1-2 hetente ki kell tisztítani, de szerencsére ez csak 5-10 percet vesz igénybe. Ha valaki nem akar ennyi időt szánni a jakuzzi tisztaságára, akkor inkább ne vegyen.

Vízkezelési lehetőségek

A szűrőberendezésen kívül más vízkezelésre is szükség lesz. A legfelkapottabb módszer az aktív oxigénes vízkezelés. A felhasználók azért szeretik, mert költségkímélő, ugyanakkor egyszerű a használata. Ez a módszer azt jelenti, hogy folyékony oxigént kell beleönteni a vízbe. Az előnye, hogy klórmentes, teljesen szagtalan és a havi költségek nagyon kedvezőek vele. A hátránya, hogy mindig kézzel kell adagolni, ráadásul nem tudunk hetekre megfeledkezni róla, ellenkező esetben beopálosodik a víz. Az oxigénes kezelést hetente egyszer kell alkalmazni.

Másik lehetőség az Spa Balancer használata. Ez egy német vízkezelő szer, ami szinte száz százalékban vegyszermentes. Nagyon népszerűnek számít, mivel hetente egyszer kell adagolni, azonban maga a vegyszer pár óra alatt eltűnik a vízből. A használata mellett a víz pH szintje végig a normál értékek között mozog, így csak havonta egyszer kell ténylegesen ellenőrizni.

Nagy előnye, hogy a kéthetes nyaralásra is nyugodt szívvel elindulhatunk, nem fogunk opálos vízzel találkozni, amikor hazaérünk. A hátránya, hogy ezt is kézzel kell adagolni, és hacsak nem vakáción vagyunk, akkor hetente rá kell szánnunk magunkat. Érdemes azt is megjegyezni, hogy a költségek itt nagyjából dupla annyiba kerülnek, mint az oxigénes kezelésnél.

Félautomata megoldás

Mi van azokkal, akik egész évben rendszeresen utaznak? Ebben az esetben vagy felfogadunk valakit, aki hetente egyszer megnézi a jakuzzit, vagy félautomata módszert választunk. Utóbbi lényege, hogy a jakuzzi beszerelésénél egy olyan készüléket tesznek a vízbe, ami a bróm sót nátriumra és brómra bontja. A bróm gondoskodik arról, hogy a víz végig fertőtlenítve legyen, és a baktériumok sem tudnak elszaporodni.

Ennek a megoldásnak az előnye, hogy keveset kell foglalkozni a vízkezeléssel, a félautomata rendszer helyettünk tartja tisztán a jakuzzit. A hátránya, hogy a beépített sóbontó többe kerül az átlagnál, úgyhogy egy kis extra költséggel jár. Ha a félautomata rendszer mellett döntünk, akkor a pH értéket havonta egyszer kell ellenőrizni.

Vegyszermentes kezelések

A vegyszermentes vízkezelés ma már lehetséges, nem érdemes kihagyni. A biológiai kezelés nagyon fontos, mivel a jakuzzi vize végig nagy terhelésnek van kitéve, a benne lévő melegvizet pedig rengeteg kórokozó szereti. Ráadásul sokszor nem egy, hanem több ember is használja, úgyhogy érdemes különösen odafigyelni rá.

Mi van akkor, ha valaki szeretne másik vízkezelést kiválasztani? Tegyük fel, hogy vásárlásnál az aktív oxigént választottuk, de most cserélni akarunk. Szerencsére nem muszáj végig ugyanazt a módszert alkalmaznunk, azonban a cseréhez le kell engedni a vizet. Csak és kizárólag a teljes vízcsere után tudunk váltani.

Figyeljünk a vízkeménységre is

Ha tiszta jakuzzira vágyunk, akkor a vízkeménységről is gondoskodnunk kell. Nem kötelező, de erősen ajánlott, hogy lágy vízzel töltsük fel a jakuzzit, mivel, ha a csapvíz túl keménynek bizonyul, akkor hamar meg fog jelenni a vízkő, ami nem szép és nem is hasznos, ráadásul a takarításával is meggyűlik majd a bajunk. Ha azt tapasztaljuk, hogy a csapvíz minősége javíthatatlan, akkor érdemes mobil vízlágyítót bevetni. Szerencsére a jól kezelt vizet csak félévente vagy évente kell cserélni.

Magyarországon általában keményebb víz jellemző, úgyhogy erősen ajánlott a vízlágyító használata, vagy a vízkő kiválás gátló alkalmazása. A felhasználói vélemények azt mutatják, hogy sokan szeretnek valamilyen karbantartási csomaggal élni, ami a nemcsak a gépészeti vizsgálatokról, hanem a csövek átmosásáról szól, ami magában foglalja a vízkőmentesítést is.

Jakuzzivásárlás előtt mindenkinek át kell gondolnia, hogy mennyi időt tud rászánni a víz tisztítására. Ha valaki azt hangoztatja, hogy semmi teendőnk nem lesz vele, akkor ne higgyük el, hiszen ez a néhány apró lépés elengedhetetlen a tiszta vízért cserébe. Egy otthoni jakuzziban akár hat ember is tartózkodhat egyszerre, miközben végig a melegben ülnek és jól érzik magukat. Ne hagyjuk, hogy ezen múljon a jakuzzizás, mert ha a fenti lépéseket betartjuk, akkor a víz folyamatosan szép és tiszta lesz.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Csupán két lépés választ el a jakuzzi kristálytiszta vizétől

2021. augusztus 31.|

A saját jakuzzit mindig úgy képzeljük el, hogy csillogó és tiszta víz van benne, amiben bármikor elüldögélhetünk. Szerencsére ez nemcsak álomkép, ha odafigyelünk a vízkezelésre, akkor bármikor kiélvezhetjük a buborékmasszázst.

Vízkezelési útmutató a tökéletes medencéhez

2021. augusztus 30.|

A saját medence mindig jó mókának tűnik, amíg el nem kezdjük a vízkezelést. Ha nem akarunk túl sokat szenvedni a tisztasággal, akkor mindig csapvízzel töltsük fel, így biztosan hasonló tulajdonságú vizet, tehát hasonló kezelési útmutatót