A víz világnapja március 22.

A víz mindenki számára elengedhetetlen az életben maradáshoz, sajnos azonban nagyon egyenlőtlenül oszlik meg az egész világon. Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2010-ben emberi jognak nyilvánította a vízhez való hozzáférést. Az 1993 óta évente megrendezett víz világnapja arra hivatott, hogy felhívja a figyelmet a globális vízválságra.

Az idei évben a víz világnapjának fő témája a víz értéke. A cél arra ösztönözni az embereket, hogy gondolkodjanak el a víz fontosságáról ökológiai, társadalmi és kulturális szempontokból.

A jelenlegi becslések szerint 7,8 milliárd ember él a Földön, és az Egyesült Nemzetek Szervezetének Vízügyi Világjelentése alapján körülbelül 28 százalékuknak nincs hozzáférése biztonságos ivóvízhez. Ez a probléma valószínűleg súlyosbodni fog, mivel a világ népessége 2100-ra akár 11 milliárd körülire is nőhet.

Az édesvízellátás korlátozott, mert bár Földünk háromnegyedét víz borítja, az édesvíz az úgynevezett globális vízköltségvetésnek csak körülbelül 2,5 százalékát teszi ki. Ugyanakkor a vízfogyasztás világszerte az 1980-as évek óta évente körülbelül egy százalékkal növekszik. Mivel ez a növekedés várhatóan hasonló ütemben folytatódik a következő három évtizedben is, az édesvízkészleteket valószínűleg egyre nagyobb nyomás éri a jövőben.

A népességgyarapodás és az egyre fokozódó urbanizáció mellett a középosztálybeli életmód is megváltozott. A tej- és húskészítmények növekvő fogyasztása jelentősen megnöveli a mezőgazdaság vízigényét.

A víz kevesebb, mint tíz százalékát fogyasztják a háztartásokban. A legnagyobb vízfogyasztók közé tartozik a mezőgazdaság, az energiatermelés és a bányászat.

Néhány fontos tudnivaló napjainkban

  • Jelenleg a világon 3-ból 1 embernek nincs hozzáférése biztonságos ivóvízhez.
  • Mivel a globális energiaigény 2040-re várhatóan 25 százalékkal növekszik, a vízigény is előreláthatólag 50 százalékkal nő.
  • Körülbelül 5,7 milliárd ember él majd olyan területeken, ahol az évben legalább egy hónapig vízhiány van. Ez számítások szerint 2050-ig megvalósul.
  • Az utóbbi egy évtized alatt bekövetkezett súlyos katasztrófák több mint 90% -a az extrém időjárásnak tudható be.
  • Az éghajlattal szemben ellenálló, folyamatos vízellátás és szennyvízelvezetés évente több mint 360 000 csecsemő életét mentheti meg.

Vízzel és szappannal a koronavírus ellen

Mint tudjuk, a víz és a szappan használata mára elengedhetetlenné vált a COVID-19, valamint más fertőző betegségek terjedésének megakadályozásában. A helyes maszkhasználat, továbbá a megfelelő távolság betartása mellett az alapos kézmosás az egyik legegyszerűbb, ugyanakkor legfontosabb védekezési forma a koronavírus ellen.

Spórolj a vízzel!

Értékeld a vizet! Pár hasznos tanácsot beépítve a mindennapi rutinodba sok vizet spórolhatsz meg:

  • Fürödj kevesebb vízben, vagy fürdés helyett válaszd a zuhanyozást!
  • Szerelj fel alacsony áteresztésű zuhanyrózsákat!
  • Ne mosogass folyóvízzel, a mosogatógépet pedig csak telerakott állapotában indítsd el!
  • Ne folyasd a vizet feleslegesen! Fogmosás és borotválkozás idejére zárd el a csapot!
  • Öntözd a növényeidet összegyűjtött vízzel/esővízzel!

Összegezve

A víz valódi értéke sokkal több, mint annak piaci ára – óriási és összetett értéket képvisel a háztartásaink, a kultúra, az egészségügy, az oktatás, a gazdaság és a természeti környezet integritása szempontjából.

Ha továbbra sem értékeljük megfelelően a vizet, akkor nem leszünk képesek megóvni ezt a kritikus erőforrást mindenki számára.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Csupán két lépés választ el a jakuzzi kristálytiszta vizétől

2021. augusztus 31.|

A saját jakuzzit mindig úgy képzeljük el, hogy csillogó és tiszta víz van benne, amiben bármikor elüldögélhetünk. Szerencsére ez nemcsak álomkép, ha odafigyelünk a vízkezelésre, akkor bármikor kiélvezhetjük a buborékmasszázst.

Vízkezelési útmutató a tökéletes medencéhez

2021. augusztus 30.|

A saját medence mindig jó mókának tűnik, amíg el nem kezdjük a vízkezelést. Ha nem akarunk túl sokat szenvedni a tisztasággal, akkor mindig csapvízzel töltsük fel, így biztosan hasonló tulajdonságú vizet, tehát hasonló kezelési útmutatót