A víz világnapja március 22.

A víz mindenki számára elengedhetetlen az életben maradáshoz, sajnos azonban nagyon egyenlőtlenül oszlik meg az egész világon. Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2010-ben emberi jognak nyilvánította a vízhez való hozzáférést. Az 1993 óta évente megrendezett víz világnapja arra hivatott, hogy felhívja a figyelmet a globális vízválságra.

Az idei évben a víz világnapjának fő témája a víz értéke. A cél arra ösztönözni az embereket, hogy gondolkodjanak el a víz fontosságáról ökológiai, társadalmi és kulturális szempontokból.

A jelenlegi becslések szerint 7,8 milliárd ember él a Földön, és az Egyesült Nemzetek Szervezetének Vízügyi Világjelentése alapján körülbelül 28 százalékuknak nincs hozzáférése biztonságos ivóvízhez. Ez a probléma valószínűleg súlyosbodni fog, mivel a világ népessége 2100-ra akár 11 milliárd körülire is nőhet.

Az édesvízellátás korlátozott, mert bár Földünk háromnegyedét víz borítja, az édesvíz az úgynevezett globális vízköltségvetésnek csak körülbelül 2,5 százalékát teszi ki. Ugyanakkor a vízfogyasztás világszerte az 1980-as évek óta évente körülbelül egy százalékkal növekszik. Mivel ez a növekedés várhatóan hasonló ütemben folytatódik a következő három évtizedben is, az édesvízkészleteket valószínűleg egyre nagyobb nyomás éri a jövőben.

A népességgyarapodás és az egyre fokozódó urbanizáció mellett a középosztálybeli életmód is megváltozott. A tej- és húskészítmények növekvő fogyasztása jelentősen megnöveli a mezőgazdaság vízigényét.

A víz kevesebb, mint tíz százalékát fogyasztják a háztartásokban. A legnagyobb vízfogyasztók közé tartozik a mezőgazdaság, az energiatermelés és a bányászat.

Néhány fontos tudnivaló napjainkban

  • Jelenleg a világon 3-ból 1 embernek nincs hozzáférése biztonságos ivóvízhez.
  • Mivel a globális energiaigény 2040-re várhatóan 25 százalékkal növekszik, a vízigény is előreláthatólag 50 százalékkal nő.
  • Körülbelül 5,7 milliárd ember él majd olyan területeken, ahol az évben legalább egy hónapig vízhiány van. Ez számítások szerint 2050-ig megvalósul.
  • Az utóbbi egy évtized alatt bekövetkezett súlyos katasztrófák több mint 90% -a az extrém időjárásnak tudható be.
  • Az éghajlattal szemben ellenálló, folyamatos vízellátás és szennyvízelvezetés évente több mint 360 000 csecsemő életét mentheti meg.

Vízzel és szappannal a koronavírus ellen

Mint tudjuk, a víz és a szappan használata mára elengedhetetlenné vált a COVID-19, valamint más fertőző betegségek terjedésének megakadályozásában. A helyes maszkhasználat, továbbá a megfelelő távolság betartása mellett az alapos kézmosás az egyik legegyszerűbb, ugyanakkor legfontosabb védekezési forma a koronavírus ellen.

Spórolj a vízzel!

Értékeld a vizet! Pár hasznos tanácsot beépítve a mindennapi rutinodba sok vizet spórolhatsz meg:

  • Fürödj kevesebb vízben, vagy fürdés helyett válaszd a zuhanyozást!
  • Szerelj fel alacsony áteresztésű zuhanyrózsákat!
  • Ne mosogass folyóvízzel, a mosogatógépet pedig csak telerakott állapotában indítsd el!
  • Ne folyasd a vizet feleslegesen! Fogmosás és borotválkozás idejére zárd el a csapot!
  • Öntözd a növényeidet összegyűjtött vízzel/esővízzel!

Összegezve

A víz valódi értéke sokkal több, mint annak piaci ára – óriási és összetett értéket képvisel a háztartásaink, a kultúra, az egészségügy, az oktatás, a gazdaság és a természeti környezet integritása szempontjából.

Ha továbbra sem értékeljük megfelelően a vizet, akkor nem leszünk képesek megóvni ezt a kritikus erőforrást mindenki számára.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Nem minden maszkot lehet kimosni, úgyhogy válasszunk okosan

2022. július 1.|

Már két éve használjuk a maszkokat, és bizonyára egy egész gyűjteményt beszereztünk. Minden lakásban találni egy házi készítésűt, pár orvosi maszkot és legalább egy FFP2 nevezetűt. Nem mindegy azonban, hogy melyiket akarjuk kimosni, hiszen nem

Egy utálatos ellenség, a vízszivárgás

2022. április 22.|

Nincs annál rosszabb, mint amikor vízszivárgást fedezünk fel a lakásban vagy a házban. A lassan terjedő foltok, a folyamatos nedvesség nagyon veszélyes az épületre nézve, és a lakók egészségét is veszélyezteti. Éppen ezért, ha vízszivárgást