A víz szerepe és felhasználása az agrárszektorban

Víz nélkül nem lenne élet a Földön. Ez az egyszerű kémiai elemekből álló vegyület minden szervezet számára nélkülözhetetlen. Vizet isznak az ember, vizet isznak az állatok, de ugyanígy vizet isznak a növények is. Ha valahol huzamosabb ideig szárazság lép fel, akkor először a növények szenvedik meg a következményeit, amiket a többi élőlény követ.

Nem véletlen, hogy az agrárszektor minden évben egyre komolyabban kezeli a vízzel kapcsolatos szabályozásokat.

Lényegében a víz a környezetben és a szervezetünkben is nagy arányban megtalálható. Szabályozza a hőmérsékletet, oldja a sejtek közötti biokémiai folyamatokat, és kialakítja a légkört. A víz felhasználás nemcsak arról szól, hogy mi megnyitjuk otthon a csapot. Amikor kinyitjuk a hűtőt, és valamilyen ételt veszünk ki belőle, gyümölcsöt, zöldséget, húst eszünk, akkor mindig a mezőgazdaságban felhasznált vizet fogyasztjuk.

Az öntözés fontossága

Ma már nem mindent old meg az esőzés, így egyre gyakrabban van szükség az öntözésre. Magyarország még a szerencsésebbek közé tartozik, hiszen rendszeresen kap az égi áldásból, miközben bizonyos országok akár a vízfelhasználás 80%-át fordítják a szomjazó földekre. Szerencsére az öntözés nem arról szól, hogy megállás nélkül locsolják a területet, hanem egyre inkább a megfelelő vízhatékonyságot veszik alapul. Ehhez olyan adatokat vesznek figyelembe, mint a vízszállítás hatékonysága, a valódi felhasználási terület nagysága, és adott termény szükségletei.

A módosított öntözési technikák segítenek abban, hogy minden gazda hatékonyabb vízfelhasználást érjen el a földjén, ami nemcsak a megspórolt összegben, hanem a Földünk szükségleteiben is meglátszik. Ezeknek az intézkedéseknek hála egész Európában javítható a vízminőség. Tény és való, hogy a mesterséges vízpótlás megmenti a földeket az aszálytól, azonban vannak más bevethető trükkök is, amik tovább segítik az agrárszektor működését.

Vízmegtartás mezőgazdasági gépek segítségével

Ma több technikai megoldás is hozzájárul a víz megőrzéséhez, ami nincsen közvetlen kapcsolatban az öntözéssel, de a talajgondozásnak az alapját szolgálja. Az egyik ilyen a talajon járás észszerűsítése. Gondoljunk bele, hogy minél nagyobb súly nehezedik a talajra, annál keményebbé válik, és annál nehezebben fogja magába szívni a vizet.

Ezután képzeljük el a több tonnás traktorokat, ahogy megállás nélkül járják a földeket. Nem véletlen, hogy a John Deere vállalat bemutatta az első olyan kombájnt, ami egyszerre két sort is fel tud dolgozni. Ezáltal nemcsak a hatékonyság nő, hanem a talaj terhelése is csökken.

A talajgondozáshoz tartoznak a betakarítás utáni teendők. Egymillió hektáron termesztett kukorica után általában 12 tonna növényi maradvány marad a földeken. Hektáronként! Itt jönnek a képbe azok a mezőgazdasági eszközök, amik a talajművelésért felelnek, és a fennmaradó szárakat és gyökereket visszaforgatják a talajba.

Ezek nagy része káliumban gazdag, és gondoskodik arról, hogy a föld tápanyaggal szívja meg magát. Talán első ránézésre nem kapcsolódik szorosan a vízhez, azonban minden tőlünk telhetőt meg kell tenni azért, hogy az öntözés hatékonyabbá váljon.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Csupán két lépés választ el a jakuzzi kristálytiszta vizétől

2021. augusztus 31.|

A saját jakuzzit mindig úgy képzeljük el, hogy csillogó és tiszta víz van benne, amiben bármikor elüldögélhetünk. Szerencsére ez nemcsak álomkép, ha odafigyelünk a vízkezelésre, akkor bármikor kiélvezhetjük a buborékmasszázst.

Vízkezelési útmutató a tökéletes medencéhez

2021. augusztus 30.|

A saját medence mindig jó mókának tűnik, amíg el nem kezdjük a vízkezelést. Ha nem akarunk túl sokat szenvedni a tisztasággal, akkor mindig csapvízzel töltsük fel, így biztosan hasonló tulajdonságú vizet, tehát hasonló kezelési útmutatót