A víz szerepe és felhasználása az agrárszektorban

Víz nélkül nem lenne élet a Földön. Ez az egyszerű kémiai elemekből álló vegyület minden szervezet számára nélkülözhetetlen. Vizet isznak az ember, vizet isznak az állatok, de ugyanígy vizet isznak a növények is. Ha valahol huzamosabb ideig szárazság lép fel, akkor először a növények szenvedik meg a következményeit, amiket a többi élőlény követ.

Nem véletlen, hogy az agrárszektor minden évben egyre komolyabban kezeli a vízzel kapcsolatos szabályozásokat.

Lényegében a víz a környezetben és a szervezetünkben is nagy arányban megtalálható. Szabályozza a hőmérsékletet, oldja a sejtek közötti biokémiai folyamatokat, és kialakítja a légkört. A víz felhasználás nemcsak arról szól, hogy mi megnyitjuk otthon a csapot. Amikor kinyitjuk a hűtőt, és valamilyen ételt veszünk ki belőle, gyümölcsöt, zöldséget, húst eszünk, akkor mindig a mezőgazdaságban felhasznált vizet fogyasztjuk.

Az öntözés fontossága

Ma már nem mindent old meg az esőzés, így egyre gyakrabban van szükség az öntözésre. Magyarország még a szerencsésebbek közé tartozik, hiszen rendszeresen kap az égi áldásból, miközben bizonyos országok akár a vízfelhasználás 80%-át fordítják a szomjazó földekre. Szerencsére az öntözés nem arról szól, hogy megállás nélkül locsolják a területet, hanem egyre inkább a megfelelő vízhatékonyságot veszik alapul. Ehhez olyan adatokat vesznek figyelembe, mint a vízszállítás hatékonysága, a valódi felhasználási terület nagysága, és adott termény szükségletei.

A módosított öntözési technikák segítenek abban, hogy minden gazda hatékonyabb vízfelhasználást érjen el a földjén, ami nemcsak a megspórolt összegben, hanem a Földünk szükségleteiben is meglátszik. Ezeknek az intézkedéseknek hála egész Európában javítható a vízminőség. Tény és való, hogy a mesterséges vízpótlás megmenti a földeket az aszálytól, azonban vannak más bevethető trükkök is, amik tovább segítik az agrárszektor működését.

Vízmegtartás mezőgazdasági gépek segítségével

Ma több technikai megoldás is hozzájárul a víz megőrzéséhez, ami nincsen közvetlen kapcsolatban az öntözéssel, de a talajgondozásnak az alapját szolgálja. Az egyik ilyen a talajon járás észszerűsítése. Gondoljunk bele, hogy minél nagyobb súly nehezedik a talajra, annál keményebbé válik, és annál nehezebben fogja magába szívni a vizet.

Ezután képzeljük el a több tonnás traktorokat, ahogy megállás nélkül járják a földeket. Nem véletlen, hogy a John Deere vállalat bemutatta az első olyan kombájnt, ami egyszerre két sort is fel tud dolgozni. Ezáltal nemcsak a hatékonyság nő, hanem a talaj terhelése is csökken.

A talajgondozáshoz tartoznak a betakarítás utáni teendők. Egymillió hektáron termesztett kukorica után általában 12 tonna növényi maradvány marad a földeken. Hektáronként! Itt jönnek a képbe azok a mezőgazdasági eszközök, amik a talajművelésért felelnek, és a fennmaradó szárakat és gyökereket visszaforgatják a talajba.

Ezek nagy része káliumban gazdag, és gondoskodik arról, hogy a föld tápanyaggal szívja meg magát. Talán első ránézésre nem kapcsolódik szorosan a vízhez, azonban minden tőlünk telhetőt meg kell tenni azért, hogy az öntözés hatékonyabbá váljon.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Nem minden maszkot lehet kimosni, úgyhogy válasszunk okosan

2022. július 1.|

Már két éve használjuk a maszkokat, és bizonyára egy egész gyűjteményt beszereztünk. Minden lakásban találni egy házi készítésűt, pár orvosi maszkot és legalább egy FFP2 nevezetűt. Nem mindegy azonban, hogy melyiket akarjuk kimosni, hiszen nem

Egy utálatos ellenség, a vízszivárgás

2022. április 22.|

Nincs annál rosszabb, mint amikor vízszivárgást fedezünk fel a lakásban vagy a házban. A lassan terjedő foltok, a folyamatos nedvesség nagyon veszélyes az épületre nézve, és a lakók egészségét is veszélyezteti. Éppen ezért, ha vízszivárgást