A víz szerepe a kovácsolásban, esztergálásban és a fém megmunkálásban

A kovácsolás lényege, hogy a fémet képlékennyé kell alakítani, amit általában ütésekkel vagy nyomással érnek el. Ez az ősi módszer már a bronzkorban elterjedt, de sokan napjainkban ugyanúgy használják. A kovácsolás készülhet meleg, hideg vagy félmeleg állapotban, valamint kézzel és géppel.

A nagyobb vállalatok gépi megoldásokat vezetnek be, de még ma is találni olyan kovácsokat, akik hagyományos módszerrel dolgoznak.

A kézi kovácsolásnál nagy fontossága van a víznek, mint hűtőközegnek. Ilyenkor a munkadarabot egy kovácsüllőn vagy satuba fogva készítik elő, majd kézikalapáccsal ütni kezdik. Évszázadokon keresztül ezzel a módszerrel állították elő a kéziszerszámokat, de ma inkább a patkókovácsok és a kézművesek használják. A forró, kész formát mindig vízbe mártják, ami hangos sistergéssel lehűl. A gépi kovácsolásban a víz főleg a hidraulikus sajtókban található meg, ahol a hengerben keletkező erőt közvetíti. Ha igazi, filmes sistergésre vágyunk, akkor a hagyományőrzőknél nézelődjünk.

Az esztergálásban

Az esztergálás nagy mértékben eltér a kovácsolástól. Nevezhetjük forgácsolási eljárásnak, ami mindig forgástestek megmunkálására szolgál. Ilyenek lehetnek a perselyek, tengelyek, hüvelyek, tárcsák vagy más, hasonló alakú munkadarabok. Az esztergálás mindig egyélű szerszámmal történik, ugyanakkor sokféle anyagon elvégezhető. Leggyakrabban fémet, fát és műanyagot készítenek ezzel a módszerrel, bár a szerszámok típusa minden esetben változik.

Az esztergálás különlegessége, hogy sosem készül manuálisan, mindig hatalmas gépeket találunk a gyárakban, az emberek feladata, hogy megtanulják programozni azokat. A munkafolyamat során van egy fő mozgás, ezt mindig a munkadarab végzi, az eltolómozgást pedig a szerszám. A gépekben a kétféle mozgás egyszerre történik.

A gépeket irányító munkásoknak csak egy esztergakésre lesz szükségük, ebből többféle méret és forma elérhető. Azokban az országokban, ahol nagy kikötők vannak, rengeteg esztergáló cég létezik, akik megállás nélkül gyártják a hajókhoz szükséges csavarokat. Az esztergálásban a víz szintén a hűtőközeg szerepét tölti be.

Fém megmunkáláshoz általában

A fém megmunkálása kétféleképpen végezhető: forgácsolással és forgácsolás nélkül. A forgácsolás során a fémet valamilyen vágóéllel vágjuk, és a behatoló erő hatására a fémforgács leválik. Ebbe a kategóriába tartozik a vágás, a reszelés, a fűrészelés, de a köszörülés, esztergálás és a fúrás is. A megmunkáláshoz mindig szükség lesz egy pontos jelölőre, majd valamilyen satura, hogy ne mozduljon el. Ezután a szerszámok jönnek, eldönthetjük, hogy kézi szerszámokkal vagy gépekkel dolgozunk.

A forgács nélküli megmunkálás az öntést, képlékeny alakítást és a hőkezelést jelenti. Az első kettő megváltoztatja a munkadarab alakját és valami teljesen újat hoz létre. A hőkezelés során az alak változatlan marad, de a belső szerkezet változik. Ezeknél a módszereknél mindig szükség van vízre, mivel először hevíteni kell. Öntésnél a hevítés folyadék állapotig tart, amit érthető módon utána hűteni is kell. A képlékeny alakításba tartozik a fent említett kovácsolás, ahol szintén szükség van a vízre.

A cikk létrehozásában a cmshop.hu – Kézzel készített egyedi ajándékok férfiaknak működött közre. Köszönjük!

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

A palackozott víz hazugsága

2022. január 9.|

A palackozott vizes palackok mindenhol ott vannak. Az irodai automatákban, az éttermekben, a televíziós talkshow-moderátorok asztalán, sőt, még a legújabb taxikban is. Az sem ritka, hogy a márkák olyan társadalmi célokat támogatnak, mint például a

Turizmus és a víz: A világ mely országaiban lehet csapvizet inni?

2021. december 25.|

Amikor egy olyan országba utazunk, amit nem ismerünk, az egyik első kérdés, hogy mi történik, ha egészségügyi problémánk lesz. Az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés általában minden országban más és más, és ezt szem előtt tartva,