A víz párologtatása, mint hűtő eszköz

A párolgást a legtöbb ember ismeri. Ilyenkor halmazállapot-változás történik, ahol a folyadék légnemű anyaggá válik. A természetben többször találkozunk személyesen a folyamattal, gondoljunk csak arra, amikor kiszállunk a medencéből, és hirtelen fázni kezdünk.

Ilyenkor nem arról van szó, hogy maga a víz hideg lenne, hanem inkább arról, hogy a párolgás során hőt adunk le, tehát a vízcseppekből keletkező gáz valójában hűti a testünket. Ugyanez tapasztalható meg, amikor a testünk izzadni kezd, ilyenkor automatikus hűtés kapcsol be.

Párolgásra alapuló történelem

Érdekes, hogy négyezer évvel ezelőtt az egyiptomiak már felfedezték a párolgás erejét. Őket követték a rómaiak, akik vizet keringtettek a vezetékekben, hogy a házak falát hűtsék vele, bár ez csak a gazdagokat jellemezte.

A tizennyolcadik században Faraday nevéhez köthető, hogy a sűrített ammónia cseppfolyós állapotában akkor tud hűteni, ha párologni hagyják, majd húsz év múlva már elkészültek az első kompresszorok. Az akkori kezdetleges klímákat csak ipari célra gyártották, még jó pár évnek el kellett telnie ahhoz, hogy bárki használhassa.

1902-ben Willis Haviland Carrier találta fel az első modern klímát, amivel párhuzamos az azt gyártó vállalatot is létrehozta. Azt mindenki tudta, hogy párolgásra van szükség a megfelelő hűvös közeg elérése érdekében, viszont eleinte mérgező vagy tűzveszélyes gázokat alkalmaztak.

Tény és való, hogy ma már egyre modernebb eszközöket tudunk vásárolni, de azért nem szabad megfeledkezni a víz erejéről sem.

Használjuk ki mi is a vizet

Ha például valaki azonnali felfrissülésre vágyik, akkor csak egy tál vízre, sóra és ventilátorra van szüksége. Sokan a víz helyett azonnal jégkockát tesznek ki, így a szilárd először folyékony, majd gáz halmazállapotú lesz, amit a só lényegesen meggyorsít.

Ezt a hűvös levegőt fogja a ventilátor kifújni a szobában, így akár légkondi bekapcsolása nélkül is fel tudunk lélegezni. Igaz, hogy nem érjük el ugyanazt a frissességet, de ha még nem szereltük be a klímát, vagy nyaraláson vagyunk, akkor megmenthet minket ez a trükk.

Forrás: Yetiklima.hu

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Csupán két lépés választ el a jakuzzi kristálytiszta vizétől

2021. augusztus 31.|

A saját jakuzzit mindig úgy képzeljük el, hogy csillogó és tiszta víz van benne, amiben bármikor elüldögélhetünk. Szerencsére ez nemcsak álomkép, ha odafigyelünk a vízkezelésre, akkor bármikor kiélvezhetjük a buborékmasszázst.

Vízkezelési útmutató a tökéletes medencéhez

2021. augusztus 30.|

A saját medence mindig jó mókának tűnik, amíg el nem kezdjük a vízkezelést. Ha nem akarunk túl sokat szenvedni a tisztasággal, akkor mindig csapvízzel töltsük fel, így biztosan hasonló tulajdonságú vizet, tehát hasonló kezelési útmutatót