A palackozott víz hazugsága

A palackozott vizes palackok mindenhol ott vannak. Az irodai automatákban, az éttermekben, a televíziós talkshow-moderátorok asztalán, sőt, még a legújabb taxikban is. Az sem ritka, hogy a márkák olyan társadalmi célokat támogatnak, mint például a rák elleni küzdelem, bár ettől még nevezhető jó megoldásnak.

Ha megnézzük a weboldalak által használt marketing-tippeket, akkor nem a víz jut először eszünkbe, pedig mennyire jól csinálták!

A palackozott víz a leggyakrabban vásárolt alkoholmentes ital a világon, és a kereslet egyre nő. A Greenpeace szóvivője rámutat, hogy a fejlett országokban a vízkészlet 99%-a iható és egészségügyi ellenőrzés alá esik. Bár egyes területeken íze van, ez a szakértő elmagyarázza, hogy ez semmiképpen sem jelent hátrányt, és biztonságosan iható. Az egyik trükk, amellyel a csapvíz íztelenebbé tehető, ha hűtőszekrénybe tesszük, hogy lehűljön.

Nem jobb, mint a csapvíz

A modern társadalom ezen új szokása meglehetősen drága is. Mind a zsebünkre, mind a bolygóra nézve. Nincs olyan termék, amely a földből származik, és amelyet ilyen ár ingadozással értékesítenének.

Ha azonban belegondolunk, akkor ez egy teljesen abszurd termék. A népszerűsítése annak köszönhető, hogy a fogyasztó a vízvásárlás helyett a praktikumot szerzi meg. De még ha tudatában is vannak, és hajlandóak nemet mondani a vizes palackokra, hogy kevesebb hulladékot termeljenek, a rendelkezésre álló közforrások néha nem teszik ezt könnyűvé.

Hamis megoldások

Ma egy olyan környezet közepette élünk, amely nem támogatja a vízhez való szabad nyilvános hozzáférést, és ez a jövedelmező üzlet egyre erősebbé válik. A legrosszabb azonban az, hogy nemcsak a pénztárcánk bánja, hanem a környezetünk is. Az évente több milliárd palackból származó műanyag 500 év alatt bomlik le, és komoly veszélyt jelent a tengerekre és az óceánokra.

Bár a vállalatok azt állítják a címkéjükön, hogy anyagaik 100%-ban újrahasznosíthatóak, a környezetvédők gyorsan bemutatják, hogy ez nem elég, mert valójában nagyon keveset hasznosítanak újra.

Az egyszer használatos műanyagokkal szembeni növekvő közvélemény elutasítása arra késztette a vállalatokat, hogy alternatívák után nézzenek. Egyes márkák a hagyományos műanyag palackot kartonpapír csomagolással helyettesítették. A környezetvédők azonban rámutatnak, hogy ezek mind hamis megoldások. Ezek az alternatívák csak áthelyezik a problémát más ökoszisztémákra, például az erdőkre, valamint a biológiailag lebomlónak mondott csomagolások valójában ritkán bomlanak le.

A műanyag csomagolás valódi alternatívája nem az újrahasznosítás, mivel ez a gyakorlat alacsony szinten van, hanem az újrahasználat és újratöltés. Így a környezetvédők számára a legjobb megoldás, ha mindig csapvizet választanak, és újratölthető palackot használnak.

A víz – palackozott víz örök harca rengeteg kérdést hagy maga után. Egy dolog azonban biztos: hatalmas marketing fogásnak nevezhető, hiszen a legtöbb országban (mint például Magyarországon) olyan terméket adnak el nekünk, amit könnyedén megkaphatunk, csak ki kell nyitnunk a csapot.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Nem minden maszkot lehet kimosni, úgyhogy válasszunk okosan

2022. július 1.|

Már két éve használjuk a maszkokat, és bizonyára egy egész gyűjteményt beszereztünk. Minden lakásban találni egy házi készítésűt, pár orvosi maszkot és legalább egy FFP2 nevezetűt. Nem mindegy azonban, hogy melyiket akarjuk kimosni, hiszen nem

Egy utálatos ellenség, a vízszivárgás

2022. április 22.|

Nincs annál rosszabb, mint amikor vízszivárgást fedezünk fel a lakásban vagy a házban. A lassan terjedő foltok, a folyamatos nedvesség nagyon veszélyes az épületre nézve, és a lakók egészségét is veszélyezteti. Éppen ezért, ha vízszivárgást