A környezet védelme fontos: szigetelő anyagok

A környezetvédelem egyre fontosabb fogalom az emberek életében, és ma már a szigeteléssel is összeegyeztethető. De mitől lesz valami fenntartható? Amikor a szigetelőanyagok tulajdonságait vizsgáljuk, akkor rengeteg szempontot kell figyelni. Ezek a következők:

  • gyártás
  • szállítás
  • tárolás
  • felhasználás
  • újrahasznosítás

Minden egyes pont hozzáad a környezetvédelemhez vagy elvesz a belőle, ezért általában összesítve szoktak róla beszélni. De vajon melyek azok a hőszigetelők, amik a Földünket is védik?

Polisztirol

Az egyik biztos nyertes a polisztirol. A gyártásnál minimális a szennyezés, a habot polimerek habosításával készítik, és a keletkező hulladékot azonnal újra lehet hasznosítani. Az apró golyók kerülhetnek padlóra, falba vagy födémbe, arról nem is beszélve, hogy a levegővel teli gömbök nagyon könnyűek, így a szállítás is olcsóbb.

A szigetelő tulajdonságát a levegő biztosítja, miközben a régi polisztirol golyókat teljes mértékben fel lehet használni. Fontos tudni róla, hogy nem veszélyes anyag, azonban tilos a szemétbe dobni, hiszen sokkal fontosabb a további használata. Amikor a lakások szigeteléseként lecserélik, akkor további termékeket gyártanak belőle, és az élet más területein fogunk találkozni vele.

Purhab

A másik nyertesünk a purhab, ami sok jó tulajdonsággal rendelkezik. Fújható szigetelésként használjuk, kiszáradva szagtalan anyag lesz, ami nem táplálja az égést, és szinte minden felületen megtapad (kivéve a zsíron, így érdemes takarítani előtte). Nagyjából fél óra alatt megszárad, és onnantól kezdve kemény, térfogattartó anyag marad, ami a legkisebb réseket is kitölti.

Keményedés után nem öregszik, nem gombásodik, miközben akadályozza a penész kialakulását és a dohosodást. Az alkalmazása során nincsen vágási veszteség, tehát nem kell semmit kidobni, ami szintén plusz pont a környezetvédelem mellett.

Ha pedig egyszer a bontás mellett döntünk, akkor nem számít veszélyes anyagnak, és kommunális hulladékként kezelhető. Az egyetlen hátránya, hogy szakember segítségére van szükség a felhelyezésénél.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Csupán két lépés választ el a jakuzzi kristálytiszta vizétől

2021. augusztus 31.|

A saját jakuzzit mindig úgy képzeljük el, hogy csillogó és tiszta víz van benne, amiben bármikor elüldögélhetünk. Szerencsére ez nemcsak álomkép, ha odafigyelünk a vízkezelésre, akkor bármikor kiélvezhetjük a buborékmasszázst.

Vízkezelési útmutató a tökéletes medencéhez

2021. augusztus 30.|

A saját medence mindig jó mókának tűnik, amíg el nem kezdjük a vízkezelést. Ha nem akarunk túl sokat szenvedni a tisztasággal, akkor mindig csapvízzel töltsük fel, így biztosan hasonló tulajdonságú vizet, tehát hasonló kezelési útmutatót